Најновије вести

Дачић: Нису хтели превише да се залажу за укидање такси

Навршило се годину дана откако је на снагу ступила такса Приштине на српску робу најпре од 10 одсто, а 12 дана касније и целих 100 одсто. Осим што је нанела велику економску штету са обе стране административне линије, та мера блокирала је и дијалог Београда и Приштине. Ивица Дачић је поручио да Србија жели компримис, али да не пристаје на нецивилизацијске једностране акте.

 

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да није било разлога за увођење нецивилизацијске мере какве су таксе, а да је повод за Приштину било гласање у Интерполу.

“Они имају објективан проблем јер немају довољно велику подршку да буду чланице међународних организација. Чланство у Интерполу им не треба за борбу против криминала, већ да покажу да су суверена држава”, рекао је Дачић.

У Приштини су рекли да су таксе уведене јер је Београд радио на повлачењу признања Косова, на шта је Дачић рекао да никада није ни био план да се Приштини помогне.

“То им је био повод за таксе, али зашто се то односи и на БиХ, они немају везе са Интерполом”, рекао је Дачић.

Том политичком игром су, истиче, нанете велике штете српској привреди, али и грађанима на Космету који морају да купују скупљу робу.

“Очекивали смо да ће међународна заједница извршити притисак да се укину таксе, али о каквом утицају да причамо када након годину дана таксе и даље остају. Нису хтели да се превише залажу да се укину, то говори довољно о томе да су двоструки стандарди”, рекао је шеф српске дипломатије.

Подсећа да је укидање такси кључан предуслов за дијалог.

“Они су убили дијалог увођењем такси. Тек када буду укинуте, дијалог може бити настављен. Када и да ли ће се десити, без обзира на промене у влади у Приштини прерано је да се говори”, оценио је Дачић.

Поручује да Београд наставља своју политику. “Желимо компромис, али не пристајемо на нецивилизацијске једностране акте”, закључио је Дачић.

Подели на: