Најновије вести

Дачић о визној либерализацији за КиМ: Лоша порука за Београд, види се да је Приштина њихово чедо

Приштина за своју неконструктивност и једностране потезе стално буде награђивана, док се прети онима који су коректни као Србија, поручује из Пољске шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Каже да је спреман да аплаудира када Украјина каже да су Крим и Донбас Украјина, али није уверен да ће и сам добити аплауз када каже да је Косово Србија.

 

 

УЛођу (Пољска) данас почиње Савет министара држава чланица ОЕБС-а. Више од 50 шефова дипломатије данас и сутра ће разговарати о најважнијим политичким питањима и изазовима.

То је још једна од прилика за шефа српске дипломатије Ивицу Дачића да упозори светску јавност на то шта се дешава на КиМ.

Дачић о упозорењима на пут у Анкару: На нама је да будемо на страни грађана
Ивица Дачић је јуче упозорио грађане Србије да због могућих терористичких напада не путују у наредним недељама у Турску, пре свега у Анкару.

“Дужност нам је да обавестимо јавност о информацијама које добијемо од безбедносних служби. Добили смо информације о озбиљним индицијама да постоји таква могућност. Да ли ће се десити или не, нико не може да претпостави, моја обавеза је да с тим упознам грађане”, рекао је шеф српске дипломатије.

Наводи да се пре више година догодило да је било упозорења на која није адекватно реаговано.

“Када се десило, причало се о нечијој одговорности. На нама је да будемо на страни грађана, Турска је наш пријатељ и надам се да то није тачно. То није позив да уопште не иду у Турску, него опрезност у наредне две недеље – да обрате пажњу на боравак у Анкари”, рекао је Дачић.

Наиме, у најновијој изјави Аљбин Курти каже да дијалог са Београдом није његов приоритет, негира постојање Бриселског споразума и заклиње се пред посланицима да никада неће формирати ЗСО и да га то не интересује.

“То много више треба да брине међународну заједницу него Београд, он директно пљује на интегритет ЕУ – Бриселски споразум су потписали и Кетрин Ештон и Хашим Тачи. Интерес ЕУ је да сачува ауторитет”, рекао је за РТС у Лођу Ивица Дачић.

Указује и на то да се поставља питање селективног односа када се узме у обзир да ће Приштина за своју неконструктивност и једностране потезе стално бити награђивана, као што је одлука о визној либерализацији, или подношење кандидатуре за чланство у ЕУ, док се прети онима који су коректни као Србија.

“То су као неки индикатори да откријете ко је чији миљеник. Овде имате да се јасно види да је Приштина њихово чедо и, без обзира на то колико неко воли истину, правду и принципе, они увек траже то што је њихово чедо. За нас је то веома лоша порука јер се тиме показује да су двоструки стандарди веома присутни”, истакао је шеф српске дипломатије.

Дачић подсећа да је ОЕБС, који чини 57 држава чланица, једна од организација које је Југославија основала, а којој је Србија и председавала.

“Али главна тема је територијални интегритет Украјине и ја сам спреман да аплаудирам када Украјина каже Крим и Донбас су Украјина, а надам се да ће сви аплаудирати и када ја кажем Србија је Косово”, навео је Дачић.

Одбијањем да спроведе договорено, Приштина паралише дијалог”
Истиче да су се у Пољској окупили министри спољних послова највећих европских земаља – од Велике Британије, Немачке, Шпаније, па до Канаде и заменице америчког државног секретара Викторије Нуланд.

Дачић је напоменуо и да је високом представнику ЕУ за спољну политику Жозепу Борељу указао на проблеме са којима се Београд суочава – са одбијањем да се спроведе договорено, чиме се потпуно паралише могућност напредовања у дијалогу. “Не можемо о новим договорима, а да бацимо у воду оно одраније”, поручио је Дачић.

На питање како Србија може да спречи аплицирање Приштине за чланство за статус кандидата у ЕУ, Дачић одговара да не можемо да спречимо нешто где нисмо чланови.

“Ми нисмо чланови ЕУ, државе чланице гласају за то, а њих пет не признају Косово, а Мађарска, која признаје, рекла је да неће гласати за пријем Косова”, истакао је Дачић.

Шеф српске дипломатије рекао је и да ће Приштина ићи на формулацију да то нема везе са статусом, већ да хоће да добију статус кандидата, а о статусу после да се разговара.

“Ако тако ураде, убиће преговоре. Јер о чему да преговарамо ако им признате статус кандидата, то значи да сте их признали и као државу”, поручио је Дачић.

Подели на: