понедељак, 05. јуна 2023. | 19:57
Најновије вести

Дачић: Очекујемо већи ангажман САД да изврши притисак на Приштину

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је после разговора са високим америчким званичницима у Вашингтону да је проналжење мирног и трајног решења за проблем Косова високо на листи приоритета спољне политике Америке.

 

“Имајући све то у виду, ми очекујемо још већи ангажман Америке у наредном периоду како би се извршио додатан притисак да се укину таксе и створили услови за наставак дијалога”, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије, који је учествовао на Министарској конференцији о унапређењу верских слобода у Вашингтону, разговарао је са саветником америчког председника за националну безбедност Џоном Болтоном, вршиоцем дужности заменика државног секретара САД задуженог за Европу и Евроазију Филипом Рикером и сенатором Роном Џонсоном.

“Тема свих разговора је била ситуација у региону, разговори су били изузетно добри. Још једном се потврдило да се високо оцењује позиција Србије везано за дијалог са Приштином. Јасно се означава ко је крив за прекид дијалога и јасно се означава шта су будући кораци, а то значи да морају да се укину таксе да би се наставио дијалог”, рекао је Дачић.

Сви разговори, како је оценио, били су веома корисни да бисмо још једном представили наше ставове да смо ми спремни за наставак дијалога, али да не прихватамо једностране акте који показују да Приштина не жели било какав компромис.

Дачић је рекао и да је на Министарској конференцији о унапређењу верских слобода у Вашингтону, на којој су говорили и потпредседник САД Мајк Пенс и државни секретар Мајк Помпео, указао на тежак положај Српске православне цркве, српских верника на КиМ, као и на све злочине према хришћанским верницима и објектима СПЦ на Косову и Метохији.

Подели на: