Најновије вести

Дачић: Односи са САД у успону, али нећемо мењати став о КиМ и санкцијама Русији

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је да су односи Србије и САД у успону, али да неће бити промене у кључним ставовима српског руководства о признању тзв. Косова и увођењу санкција Руској Федерацији.

 

 

Ивица Дачић је за РТВ, говорећи о уласку тзв. Косова у међународне организације, рекао да мисли да Приштина суштински нема услова да уђе у Савет Европе, али да има већину потребну за то, те стога Србија нема могућност то да спречи ако неко не сматра да је неопходно.

“Не можемо спречити улазак у Савет Европе ако они имају већину. Овде је питање да ли они то хоће”, рекао је Дачић, напоменувши да би у таквом сценарију по први пут дошло до прегласавања у том телу.

Такође је најавио да ако дође до покушаја пријема Пришине у Савет Европе, Србија у томе неће учествовати.

“Зашто бисмо давали алиби некоме да испадне да се слажено са тим”, запитао је Дачић.

Поводом сутрашњег састанка председника Александа Вучића са вишим саветником Стејт департмента Дереком Шолеом, Дачић је рекао да ће и он учествовати у тим разговорима у својству министра спољних и навео америчку оцену да су односи две земље у успону.

Он је прецизирао да се то односи на питања која нису спорна за две земље – економска, културна, научна сарадња, енергетика.

На подсећање да је амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Екобар рекао фигуративно да ће се “Србија једног јутра пробудити и шватити да је Косово независно”, министар Дачић је одговорио “да не би говорио о томе ко ће се више изненадити једног јутра кад се пробуди”.

“Они ће шватити да Косово није баш независно”, рекао је Дачић и додао да ће Београд тешко променити став.

“Спремни смо и на компромисе, и на планове…”, напоменуо је Дачић, поновивши да за нас постоје црвене линије када је у питању ситуција на Косову и Метохији.

“Нећемо мењати став о КиМ и санкцијама Русији”

Навео да је питање увођења санкција Русији једно од два приоритетна државна питања у овом времену.

“И даље је на снази одлука донесена на почетку руске специјалне операције у Украјини. Ми сматрамо погрешним кршење територијалног интегритета Украјине, али је питање увођења санкције од државног интереса Србије”, истакао је српски министар иностраних послова.

Како је рекао, “тај став није начет, нити се размишља о промени”.

Он је појаснио да су питање Косова и Метохије, са једне стране и санкције Русији, са друге, као спојени судови, и поставио питање: “Да ли ће они који траже санкције према Русији променити став према нашем територијалном интегритету?”.

Дачић је рекао да је став Србије о територијалном интегритету земаља принципијелно увек исти док се то и на Западу и на Истоку мења у зависности од потреба.

Подели на: