Најновије вести

Дачић: Полицијске снаге на северу нису прва провокација Приштине

Слање полицијских снага на север КиМ без обавештавања Кфора и председника српских општина, није прва провокација Приштине, али је у сваком случају једна од оних које носе високи степен ризика, изјавио је данас председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић.

 

 

Истакао је и да је ово уједно проба за неке нове акције у будућности, а да ће ситуација зависити од реакције међународне заједнице.

“Они у ствари испитују терен колико ће далеко неко ићи у њиховој критици и зато је битно да међународна заједница разуме да, уколико се овакво понашање Аљбина Куртија не ограничи, да тиме сами доприносе изазивању регионалне нестабилности”, казао је Дачић за Тањуг.

Додаје да овакве напетости могу да изазову и озбиљније безбедносне проблеме јер нажалост ситуација у региону је таква, каже, да један инцидент може да изазове низ везаних догађаја и да угрози мир на нашем простору.

Када је реч о реакцији међународне заједнице која позива обе стране на смиривање тензије, Дачић каже да је то уобичајено и истиче да је некоректно јер Србија никада није била та страна која је изазивала тензије.

“Напротив, Србија је била увек та страна која је примењивала све што смо потписали и договорили се за разлику од Приштине, која је од самог почетка радила на опструкцији Бриселског споразума”, навео је.

На питање да ли је ЕУ показала да не може да буде достојан медијатор између Београда и Приштине, Дачић каже да уколико ЕУ заиста не омогући да се Бриселски споразум спроведе себе ће дефинисати као некредибилног преговарача.

Подсећајући да су Бриселски споразум потписали он, Хашим Тачи и Кетрин Ештон, Дачић је указао на то да је одласком Ештонове ЕУ изгубила доста на кредибилитету јер Федерика Могерини није имала довољно политичке снаге и подршке најважнијих фактора у ЕУ за спровођење споразума.

“Ако ЕУ није у стању да после осам година од потписивања споразума омогући да се он примени, ако није у стању чак ни да осигура мир и стабилност на Косову и Метохији онда се поставља питање суштине и зашто би се водили било какви преговори”, каже дачић.

Додаје да ће Србија остати верна дијалогу.

“Нећемо бити ми ти који ће кршити Бриселски споразум, ми ћемо увек учествовати у дијалогу, знамо ми шта је крајњи циљ Приштине, то је да заузму север, ако заузму север онда им више ништа није битно зато што ће то условити ново етничко чишћење и протеривање Срба са севера и практично Срба неће бити на КиМ и тиме је, са њиховог аспекта, проблем решен”, казао је Дачић.

Указао је на то да се то не сме дозволити и да је то црвена линија Србије за коју сви треба да знају.

На питање како Сједињене Америчке Државе гледају на целу ситуацију и “своје чедо”, председник парламента сматра да су они дошли у ситуацију да не знају шта ће са својим чедом, односно да би га радо сместили на преваспитавање.

“Али, на њима је да одлуче како ће се даље према томе односити, ту нема много емоција, ако је њима интерес да се сачува мир и стабилност знају они како се то спроводи, питање је само хоће ли или неће”, указао је Дачић.

Међутим, истиче, да се то не може рећи за ЕУ јер Унија није једна држава, један човек, већ је толико много различитих интереса да они и по неким другим питањима не могу да дођу до концезуса.

“Али, када је реч о САД, Немачкој и другим великим силама, они тачно знају како да се дисциплинују они које су створили”, закључио је Дачић.

Подели на: