Најновије вести

Дачић: Помаци у дијалогу на првом колосеку, наставак разговора 17. септембра

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић каже за РТС да “други колосек” дијалога власти и опозиције знатно касни за “првим колосеком”, који се води без представника Европског парламента. У дијалогу на “првом колосеку” има помака, задовољан сам, додао је Дачић.

 

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је дијалог власти и опозиције, у ком учествују представници Европског парламента, на “другом колосеку”, био на паузи пошто европарламентарци не раде током августа.

Дачић је, говорећи о нацрту закона о заштити српског језика и ћириличног писма, који је председник Вучић јуче предао српском представнику у Председништву БиХ Милораду Додику, рекао да ће Скупштина Србија и Скупштина РС тај закон усвојити на Дан националног јединства 15. септембра на ванредној седници.

Додао је да још није видео тај текст и да још није стигао у Скупштину, али је истакао да морамо да негујемо свој језик и писмо што је, каже, основна ствар националног идентитета.

Према његовим речима, представници ЕП најавили су да ће око 1. септембра послати текст са својим предлозима, а о том тексту ће се расправљати 17. и 18. септембра када се дијалог наставља.

Председник Скупштине каже да је, када је реч о дијалогу на “првом колосеку”, који се води између странака које не желе учешће странаца, било активности и у августу.

“Имали смо састанак радне групе, био је и председник Вучић, имали смо више тих консултативних састанака, практично смо претресли сва питања, изнели су своје ставове, време је да идемо ка конструисању и предлагању решења тог неког договора”, рекао је Ивида Дачић.

Тек треба да се размотри, додаје, када ће бити нови састанак са Вучићем на ком би се размотрило шта је став Владе у односу на захтеве опозиционих странака.

“Та атмосфера је била конструктивна и сви су желели да изаразе своју добру вољу, да се постигну решења и како нико не би то користио као алиби да не учествује на следећим изборима и блати своју државу тиме да не постоје услови за одржавање слободних избора, а нису они проблем, него лоши резултати”, сматра председник Парламента.

Дачић наводи да ће данас разговарати са Вучићем и о дијалогу, како би се размотрила даља динамика рада дијалога који се води на “првом колосеку”.

“Задовољан сам и мислим да има великих помака. Имали смо неколико састанака и на друге теме, Вучић је долазио, причали смо о Косову и Метохији, Републици Српској, важно је да се упостави атмосфера дијалога”, наводи председник Скупштине Србије.

“Други колосек касни за првим”
Дачић је указао да помаци у дијалогу на “првом колосеку” постоје у неколико битних питања.

“Питање те изборне регулативе у смислу бирачког списка, могућности да се заиста проверава, да неко не мисли да има ту неких превара, причали смо и о цензусу од три одсто, заинтересовани су да ли ће се враћати на пет одсто, неће, остаће на три одсто”, рекао је Дачић.

Подсетио је и да на РТС- у и РТВ-у постоје и други термини за дијалог власти и опозицији у односу на оне који су били раније.

Према његовим речима, постоји начелно опредељење да се дијалози на оба колосека заврше до шест месеци пред парламентарне изборе, што је око почетка октобра.

“Други колосек знатно касни за првим”, навео је Дачић додајући да је тешко да ће представници стићи да до 1. септембра пошаљу свој текст предлога.

Очекује да се представници опозиције који учествују у дијалогу на “другом колосеку” затим изјасне у односу на текст који доставе европерламентарци.

“Неки предлози које су дали су нереални и неодрживи, сумњам да ће бити задовољни”, рекао је председник парламента.

Подели на: