Најновије вести

Дачић: Понашање Приштине не даје оптимизам за наставак дијалога

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је понашање Приштине, наводећи кривичу пријаву против председника Србије Александра Вучића и изјаву кандидата за косовског премијера Аљбина Куртија да га не жели за преговарачким столом, показатељ да њој није стало до дијалога и компромиса.

 

“Ако овако буду наставили, нисмо оптимисти када је реч о наставку дијалога Београда и Приштине”, рекао је Дачић уочи почетка седнице Главног одбора своје Социјалистичке партије Србије, додавши да ће понашање Приштине бити једна од тема седнице.

Према његовим речима, те земље су суочене са огромним притисцима, и навео пример да је председника Науруа сутрадан после ноте о повлачењу признања позвао амбасадор САД у Аустралији којег је интересовао тај поступак.

“САД у целој овој светској кризи баве се да ли Науру признаје Косово или не признаје, али њима је то дозвољено, а ми кад зовемо, ми не смемо, е па, то неће моћи. Ја сам захвалан председнику Вучићу што је дао инстуркцију да се ради на повлачењу признања, зато што је то од великог државног и националног интереса”, рекао је Дачић.

Према његовим речима, без обзира на то што Србија има конструктиван приступ, на основу поступака Приштине може се закључити да је реч о једном “политичком лудилу” и једностраним актима који показују да је Приштина највећи фактор нестабилности.

“То је показатељ да њима није стало до дијалога и компромиса, само је проблем у томе што они не шватају да се ситуација веома променила”, рекао је Дачић и додао да се данас спољнополитичка позиција Србије променила и побољшала.

Навео је да се то може видети и у сурету председника Вучића са бројним међународним званичницима, а истовремено је Србија урадила много и на јачању своје позиције тиме што је стабилизовала финансијску ситуацију.

Дачић је додао да је за ову владу најважнији циљ да се сачувају мир и стабилност на КиМ, додајући да због тога у Србији мора постојати политичко јединство и стабилна политичка ситуација.

“То је суштина нашег односа са Српском напаредном странком (СНС). Ми делимо исте циљеве, а то је да Србија што боље заштити своје државне и националне интересе и оствари све предуслове да у једном дугом пеироду можемо да имамо друштвени раст”, закључио је Дачић.

Дачић је осудио синоћни инцидент испред Скупштине Србије када су учесници протеста с појединим вођама опозиције покушали јарболом за заставу да поломе стакло на улазним вратима и поручио да такво понашање државни ограни треба да санкционишу.

“Најоштрије осуђујемо такво понашање, јер је то показатељ једног екстремизма и насиља који шире поједине опозиционе странке и њихови лидери, и то заиста захтева реакцију државних органа”, рекао је Дачић.

Оценио да синоћни инцидент испред Скупштине Србије није политички догађај.

“Неке странке очигледно могу да уђу у Скупштину само ако провале, уместо да уђу на изборима. Зато и неће да учествују на изборима, то је за њих једина добитна комбинација”, истакао је Дачић.

На питање новинара да ли се синоћним догађајем понавља 5. октобар, Дачић је одговорио да историја може да се понови или као трагедија или као фарса.

“У овом случају, мислим да је то и трагедија – зато што се понављају неке слике које само наносе штету Србији, а с друге стране и фарса – зато што су у питању политичке странке које немају готово никакву политичку подршку у бирачком телу Србије”, навео је Дачић.

“Данас покушавају да представе да је политички легитимно када цртате некоме мету и кажу да су то метафоре. У листу ‘Идентитет’ пред убиство Ђинђића је објављен један текст да је ‘Ђинђић мета слободног стрелца’. Нажалост, то се и десило”, подсетио је Дачић.

Према његовим речима, данас неко покушава да “извргне руглу” када се слична ситуација понавља са акутелним председником Србије.

Лидер СПС-а је рекао да та странка неће на наредним изборима имати заједничку листу са СНС-ом и поручио да је задовољан резултатима које је њихова заједничка коалиција у протеклих седам година остварила, а што ће бити основа за њихову будућу сарадњу.

“Наставићемо сарадњу са СНС-ом, али на изборе ћемо наступати самостално, односно у коалицији с Јединственом Србијом Драгана Марковића Палме, нећемо имати заједничку листу са СНС-ом, што је и нормално, јер смо до сада увек ишли одвојено на изборе”, рекао је Дачић.

Он је позитивно оценио све резултате које је СПС остварила у коалицији са СНС-ом, додајући да је за протеклих седам година направљен велики помак када је реч о спољнополитичкој позицији Србије.

Подели на: