Најновије вести

Дачић позвао на разговор британског отправника послова због тврдњи Алише Кернс

Први потпредседник Владе и министар спољих послова Србије Ивица Дачић позвао је на разговор отправника послова британске амбасаде Доминика Отвеја и одбацио тврдње британске посланице и председнице парламентарног Одбора за спољну политику Алише Кернс, која је оптужила Српску православну цркву за шверц оружја.

 

 

Због тежине тврдњи, Ивица Дачић је поручио да Министарство спољних послова Републике Србије поступа са пуном озбиљношћу и одговорношћу и очекује више информација и хитну проверу тврдњи Алише Кернс.

Како је саопштило министарство, то се очекује како од британске стране, тако и од других надлежних органа, укључујући мисију Кфор.

Шеф српске дипломатије нагласио је да ће на такве ствари Србија увек реаговати, штитећи своје државне и националне интересе, наводи се у саопштењу.

Епархија рашко-призренска је у уторак саопштила да је дубоко забринута због изјаве Алише Кернс, која је у излагању у британском парламенту изјавила да се оружје колима Хитне помоћи шверцује преко административних прелаза из централне Србије у православне цркве на Косову и Метохији.

Епархија је затражила да Кфор хитно провери оптужбе Кернсове, оцењујући их веома опасним, јер криминализују Српску православну цркву, а поједини приштински медији их већ користе са циљем ширења верске и етничке мржње, што директно угрожава српско свештенство, монаштво и верске објекте.

Кфор је раније данас саопштио да не постоје никакви докази о наводном кријумчарењу оружја у православне цркве на Косову и Метохији возилима хитне помоћи, а преко административних прелаза у покрајини.

Подели на: