Најновије вести

Дачић: Приштина не жели деескалацију, за одржавање избора траже прво петицију грађана

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да то што Приштина за одржавање избора на КиМ тражи прво петиције, представља опструкцију и показатељ је да они не желе деескалацију.

 

 

Дачић је за РТС рекао да су Срби послушали савет и препоруку који је дао председник Александар Вучић управо да би се показало да Србија јесте за деескалацију и да ћемо томе допринети.

Истакао је да би било корисно да се избори организују јер би донели стабилизацију када је реч о властима у четири општине јер неће бити албанских квази градоначеника и Срби ће моћи да долазе на посао.

Указао је да избори на КиМ неће решити целину проблема, питање формирања ЗСО нити једностраних аката које примењује Аљбин Курти.

Говорећи о тешкој ситуацији у којој се налазе Срби на КиМ, Дачић је указао да се Београд труди да максимално олакша живот нашим људима и обезбеди све што је треба, али да има ограничену могућност да реагује у нечему за шта је потребно физичко присуство на КиМ.

“У том смислу је веома битно да представници међународне заједнице од једног филозорирања и теоретисања о потреби, како они кажу, очувања територијалног интегритета Косова, а при томе се уопште нису забринули и све су учинили да наруше територијани интегритет Србије, значи из једног вештачког хибрида који су они направили, да се суоче са решавањем основних животних питања управо за грађане иКиМ који су Срби – како ће они да живе, како ће да им се доставља роба, лекови, како ће да иду у школу, како ће да се лече, како да се заштите од малтреирања, има ли правде за њих, има ли закона који се тамо поштују, тако да то јесу озбиља питања и то би морао да буде део дијалога”, истакао је Дачић.

Указао је да је Србија увек конструктивна и да хоће да учествује у дијалогу, али је нагласио да мора да се крене од формирања ЗСО, а не да се настави тамо докле је Приштина силом стигла и мисли да то тако треба да остане, додајући да Аљбин Курти прави нову политичку реалност на терену.

Говорећи о предстојећој седници СБ УН о КиМ, Дачић је рекао да за сада није званично расправљано да та седница буде затворена, да су се чуле такве идеје док је Албанија била председавајућа, а да је сада председавјући Бразил и објаснио да ако би неко желео тако нешто морао би да добије девет гласова од 15 да се седница затвори.

Дачић је рекао да не би чудило ни да земље које стално злоупотребљавају то што се налазе у СБ да би браниле тзв. Косово, да покушају на све начине да онемогуће председника Вучића да се то што он каже чује.

“Председник Вучић ће одмах после Кине кренути за Њујорк и ја ћу бити тамо на тој седници СБ, као део делегације, председник ће говорити”, рекао је Дачић.

Навео је да је ноћас добио информацију да су Албанија и Велика Британија за 18. заказале тзв. неформалну седницу СБ, то нису седнице, него као тематске расправе у неким мање важним салама, на тему сексуалног насиља у конфликтима и да зову Вјосу Османи да она држи уводно излагање.

“То је још један пример злоупотребе институције СБ УН”, истакао је Дачић.

 

Подели на: