Најновије вести

Дачић: Разграничење је једина реална опција за споразум с Приштином

Шеф српске дипломатије и лидер СПС Ивица Дачић оценио је у интервјуу за Блиц да смо далеко од споразума Београда и Приштине, да нико не зна шта би требало да пише у споразуму, нити се о томе разговарало у Бриселу.

 

Ако сам добро разумео, од септембра ће се о томе разговарати”, рекао је Дачић.
На питање Блица “да ли се одустало од акције отпризнавања независности Косова”, Дачић је одговорио да су “привремено зауставили акцију повлачења признања Косова зато што се Приштина исто тако обавезала да неће водити кампању за признавање и учлањење Косова у међународне организације”.
“Не верујемо да ће се они тога придржавати. И спремни смо да наставимо ако прекрше договор. Овом акцијом спустили смо број држава које признају Косово на мање од половине чланица УН, они данас могу да добију у најбољем случају 92 гласа од 193. Зато је то њима велики трн у оку”, рекао је Дачић.
Да је на Вучићевом месту, каже, да би као решење за Косово понудио разграничење.
“Причам 10 година, разграничење. И данас то мислим”, рекао је Дачић.
Дачић оцењује да “то што је Немачка против не треба уопште да утиче на то да ми одустанемо”.
“Разграничење је једина могућа и реална опција. Не захтева додатне проблеме, попут пресељења становништва. Сви су се противили прераном признању Хрватске и Словеније, па су Немачка и Аустрија прве то урадиле и признале их”, подсетио је Дачић.
На питање да ли би потписао споразум са Приштином, шеф српске дипломатије је одговорио, “ако је у интересу Србије и народа на КиМ, да”.

Подели на: