Најновије вести

Дачић: Русија и Кина ће морати да се укључе у дијалог

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић сматра да ће Русија и Кина, као сталне чланице Савета безбедности УН, на крају морати да се укључе у решавање косовског питања.

 

„Видели сте да постоји једна општа инфлација различитих идеја када је реч о Косову и Метохији, нон-пејпера и свега осталога. Једна константа ће сигурно остати, а то је да ће се и даље вршити притисак на Србију да прихвати једнострано проглашену независност Косова кроз ту формулацију тзв. међусобног признања, што је за нас апсолутно неприхватљиво”, рекао је синоћ за Спутњик Дачић који борави у посети Русији.

Поводом спекулације да САД желе да добију свог посредника у дијалогу Београда и Приштине, он оцењује да ће вероватно постојати и разне идеје у вези са разним преговарачима.

“За сада се дијалог наставља у Бриселу, али ће наравно коначну верификацију свега тога, ако уопште дође до било каквих помака, морати да да Савет безбедности УН, тако да на крају ће све те државе које се помињу морати да буду укључене у коначну верификацију тог споразума”, наводи Дачић.

Лавров после разговора са Дачићем: Прихватамо само оно решење за КиМ које је за Србију прихватљиво

Руска Федерација прихватиће решење за Косово и Метохију које за Србију буде прихватљиво, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров током састанка са председником Народне скупштине Ивицом Дачићем у Москви.

Министар Лавров још једном је подвукао да ће Руска Федерација наставити да пружа подршку Србији у очувању територијалног интегритета и суверенитета.

Током разговора у пријатној и пријатељској атмосфери, саговорници су изразили спремност да наставе да доприносе даљем развоју стратешких односа две земље како на билатералном, тако и на мултилатералном плану, саопштила је Скупштина Србије.

Разговарано је о дијалогу Београда и Приштине, ситуацији у региону, као и дешавањима на глобалној политичкој сцени. Лавров је информисао Дачића о предстојећем састанку председника Русије и САД, Владимира Путина и Џоа Бајдена, у Женеви.

 

Подели на: