Најновије вести

Дачић: САД подржава став Србије да питање КиМ није завршено

Састанак председника Србије Александра Вучића и америчког дражавног секретара Мајка Помпеа показао је да је Вашингтон променио приступ у решавању косовског питања и да се САД залажу за компромисно решења које би имало у виду и интересе Србије, каже министар спољних послова Ивица Дачић.

 

Дачић каже да не треба мислити да су САД промениле став о независности Косова, али сада постоји велика разлика између Трампове администрације и људи који чине његов најужи круг – саветник за националну безбедност Џон Болтон, државни секретар Помпео, потпредседник Мајк Пенс, и он сам, који сматрају да је непоходно да се даље преговора и да се тражи компромис.

Коментаришући сусрет двојице званичника и поруке које су синоћ стигле и стижу из Њујорка, Дачић оцењује да Вашингтон заступа “наше позиције да косовско питање није решено”.

“То је велика ствар и велика промена у односу на досадашње тврдње који су долазиле од некадашње америчке администрације”, оцењује Дачић за Тањуг. Он је подсетио да ипак постоје и неки други гласови у “дубокој држави” – Конгресу и Стејт департменту који заступају политику аутопилота – ону вођену пре 20 и 30 година.

Зато је, каже он састанак Вучића и Помпеа важан и битан -да се у личним контактима успоставе директне везе за наставак дијалога са САД на највишем нивоу.

Шеф српске дипломатије је састанак у Њујорку оценио као користан и из угла потребе да се са Помпеом разговара о нашим ставовима, јер је он до сада имао више састанка са представницима Приштине.

Са нашим званичницима се ретко састајао, ово је састанак на веома високом нивоу и Помпео као један од најближих сарадника пренеће Трампу све оно што се говорило, рекао је Дачић.

Он је оценио да ће у наредном периоду бити још састанака на тему КиМ али не у смислу онога што је можда желео Вашингтон, Брисел или Париз. “Наставка дијалога неће бити док се власт у Приштини не конституише … То је оно што смо указивали да са Приштином увек има проблем да нешто не може, тражи стално изговоре и ниједан договор није испуњен”, рекао је Дачић.

Министар Дачић и амбасадор САД у Београду Кајл Скот изразили су обострано задовољство због унапређења укупних билатералних односа двеју земаља.

Дачић и Скот су посебно истакли наставак развоја политичког дијалога који се огледа и у јучерашњем сусрету председника Србије Александра Вучића са америчким државним секретаром Мајком Помпеом у Њујорку, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Током сусрета, у коме је било речи о актуелним билатералним и међународним питањима, амбасадор Скот поновио је подршку Вашингтона евроинтеграцијама Србије, као и скором наставку дијалога Београда и Приштине, истиче се у саопштењу.

Подели на: