Најновије вести

Дачић: Срби на Косову су најугроженија хришћанска заједница у Европи

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић коментарисао је претње које су претходних дана стизале америчком анбасадору Ричарду Гренелу пошто је честитао Србима Видовдан, рекавши да је добро да и он “мало” види кога су подржавали.

 

Дачић се сагласио да су Срби на Косову вероватно “најугроженија хришћанска заједница Европе”.

“Проблем је што хришћани нису солидарни као друге религије. Тако је могуће да у Европи имате гробље где нема ниједног читавог крста и никог то не брине”, прокоментарисао је он.

Поводом хапшења Подгоричанина који је за Видовдан на Газиместану бранио монахињу, Дачић се запитао шта је тај човек урадио лоше и да ли је неког напао.

“Држе га у притвору, прете му са пет година затвора, заиста невероватно”, рекао је он.

Додао је да нигде није видео да постоји забрана окупљања на Видовдан и да неко може да забрани људима да дођу на Газиместан.

“У Косовској бици учествовали су Турци и Срби, Албанаца није било јер нису живели на Косову. Па Албанци немају реч за Косово. То је српска реч од црне птице кос”, рекао је Дачић.

Коментаришући наводе да је породица црногорског премијера Здравка Кривокапића у Србији угрожена, Дачић је рекао да је битно да се зна да нико у Србији није угрожен, па ни породица Кривокапић.

“То је манипулација тиме да неко њима прети”, рекао је Дачић и нагласио да се не смеју дозволити ни претње.

Говорећи о пресуди Јовици Станишићу и Франку Симатовићу, Дачић каже да је то “покушај да се пред крај постојања Резидуалног механизма Хашког трибунала Србији припише колективна кривица”.

Гостујући на ТВ Пинк он је рекао да је термин удружени злочиначки подухват измишљен са жељом да се догађаји повежу са државом што није успело ни у једном случају, ни код Станишића и Стаматовића.

“Сигуран сам да никакве злочине нису починили, познајем их из времена Слободана Милошевића”, рекао је Дачић.

Он је оценио да пресуда није коректна према њима и додао да се нада да ће у даљем процесу доћи до неке ревизије првостепене пресуде.

Дачић је истакао да мисли да је пресуда лако оборива, а са друге стране оценио да то некад није битно када неко хоће неког да осуди.

Подели на: