Најновије вести

Дачић: Србија ће имати одговор на Хотијеву најаву

Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је данас да ће Србија, у договору са председником Александром Вучићем, имати одговор на најаву Приштине да ће наставити да лобира за признање самопроглашеног Косова.

 

 

Дачић је, поводом изјаве косовског премијера Авдулаха Хотија да лобирање није суспендовано, рекао да га то не изненађује и подсетио да је Београд, одмах после објаве специјалног изасланика Ричарда Гренела, изразио сумњу да ће се Приштина придржавати договора да одустане од лобирања.

“Они лажу све време дијалога, лаж је основа њиховог постојања. Они не желе никакав договор ни компромис, они само желе да Србија призна Косово”, констатовао је Дачић за Спутњик.

Истакао је да је за Србију такво понашање апсолутно неприхватљиво и да ће одговор имати у договору са председником Александром Вучићем.

Обустављање кампање лобирања за и против признања Косова било је предуслов за наставак дијалога, на који се Приштина обавезала Вашингтону, Бриселу и Београду.

Гренел, специјални амерички изасланик за дијалог Београда и Приштине, половином јуна објавио је на “Твитеру” да је добио уверавања од Приштине да ће привремено зауставити кампању признања, односно захтева за чланство у међународним организацијама, како би се 27. јуна све стране састале у Белој кући.

Део договора је био и да Београд прекине кампању повлачења самопроглашеног признања Косова.

Тај састанак, међутим, није одржан пошто је Хоти обавестио Гренела да не долази у Вашингтон због “новонастале ситуације у Приштини”, након објављивања оптужнице Специјалног тужилаштва против Хашима Тачија.

Подели на: