понедељак, 06. фебруара 2023. | 09:52
Најновије вести

Дачић: Србија и САД нису “гурнуле под тепих” неслагања око Косова

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да односи Србије и Сједињених Америчких Држава у последњих неколико година доживљавају велики позитиван тренд и да две земље нису “гурнуле под тепих” нека своја неслагања, нарочито око Косова, али су кренули даље.

 

Дачић је казао да Србија очекује да ће нови амерички председник Џо Бајден, и нова америчка администрација, искористити узлазни тренд међусобних односа и са своје стране наставити да га обогаћује новим видовима сарадње.

Дачић је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије на којој је представљено истраживање о односу грађана Србије према САД рекао да су две земље кренуле даље, држећи се оног што их спаја, а не оно што их раздваја.

“Има ли боље потврде од речи председника Бајдена, тада потпредседника САД у Београду пре четири године, да Србија представља кључни политички и економски камен темељац за цео регион и да ли је лидерство Србије изузетно важно за овај део Европе. Има ли боље потврде наших нових односа од посете председника Вучића Вашингтону, његових разговора са тадашњим председником Трампом, и низа добрих споразума који су том приликом склопљени”, рекао је Дачић.

Он је додао да су Србија и Америка на правом путу да потпуно обнове односе партнерства и пријатељства какве су имали у највећем периоду своје заједничке историје.

“Та историја је дуга 140 година. Потребно је да се тога подсетимо, нарочито данас, када су Србија и САД искорачиле из периода међусобног конфликта и гледају једна на другу као на искреног партнера”, рекао је Дачић.

Дачић је казао да изградња међусобног уважавања није била лак посао, наводећи да о томе може да сведочи из прве руке, јер је у томе учествовао и као председник Владе, министар унутрашњих и као шеф дипломатије.

“Владе Србије и Сједињених Америчких Држава уложиле су велики труд да односе својих земаља врате на ниво на којем су били у највећем делу своје заједничке историје. Учествовао сам и сам у том процесу. Као посебно важан доживљавам заједнички рад на неговању, а понекад и враћању из заборава, догађаја из наше славне заједничке прошлости када смо раме уз раме били у првом реду борбе за слободни и демократски свет у оба светска рата”, подсетио је Дачић.

Он је навео да гледање у прошлост јесте важно, али да се пре свега треба позабавити будућношћу, те да истраживање о односу грађана према САД даје добар материјал да се ослушне расположење грађана.

“Видели смо да огроман проценат, скоро половина анкетираних грађана, очекује да ће односи Србије и Америке наставити да се поправљају у наредних пет односно десет година и да очекују да ће они бити најбољи, пријатељски, на нивоу на којем су били током Првог и Другог светског рата”, приметио је Дачић.

Како каже, нарочито је важно, а то говори и о подршци политици коју Србија води годинама, да се од Америке очекује да подржи нашу земљу на пољу економије, њеном развоју, повећању трговинске размене, технолошком напретку.

“Ово су више него јасни оријентири којим путем треба да водимо наше односе у наредним годинама и они се у потпуности подударају са политиком коју воде обе владе и у Београду и у Вашингтону”, истакао је Дачић.

Подели на: