Најновије вести

Дачић: Србија остаје посвећена циљевима и принципима Повеље УН

Србија остаје снажно посвећена циљевима и принципима Повеље Уједињених нација (УН), уверена да су они данас релевантнији него икада, поручио је председник Народне скупштине Ивица Дачић и истакао посебан значај те организације у контексту очувања територијалног интегритета и суверенитета Србије.

 

 

Дачић је на самом почетку обраћања на заједничкој конференцији за медије поводом обележавања 75. јубиларне године постојања и рада Уједињених нација у организацији Владе Републике Србије и тима УН у Србији, истакао да му је задовољство да се и ове године обрати поводом Дана Уједињених нација, који се на његово велико задовољство обележава у Кући УН, чијем отварању је и сам лично допринео.

“Овогодишњи Дан УН има посебан значај, будући да је ово јубиларна година када обележавамо 75. годишњицу од оснивања УН, једине глобалне међународне организације изникле на рушевинама Другог светског рата, која више од седам деценија представља окосницу светског мултилатералног поретка и платформу за равноправан дијалог држава у циљу очувања мира и стабилности, заштите људских права и стварања услова за економски развој широм света. Поносни смо што Југославија, чија је Србија једна од наследница, спада у осниваче УН и једну од првих педесет држава потписница Повеље ове организације“, истакао је Дачић и додао да је овај важан јубилеј још једна прилика да се подсетимо основних принципа на које смо се сви обавезали потписивањем Повеље, као што су суверена једнакост држава, поштовање суверенитета и територијалног интегритета, одрицања од употребе силе и мирно решавања спорова.

“Србија остаје снажно посвећена циљевима и принципима овог документа уверена да су они данас релевантнији него икада. Нема никакве сумње да ситуација у којој се свет данас налази од нас изискује заједничко деловање, солидарност и сарадњу. Актуелна пандемија ЦОВИД – 19 је показала да ниједна држава није изоловано „острво“ и да, без обзира на степен развоја и постојеће капацитете, не може самостално да се избори са сложеним последицама ове кризе. Улога УН и њених специјализованих агенција управо је у повезивању и усмеравању заједничких напора ка савладавању изазова са којима смо суочени. Зато је потребан континуиран рад на прилагођавању и јачању ефикасности УН система, како би био спреман за актуелне и неке будуће изазове. Користим прилику да изразим захвалност УН на подршци и помоћи нашој земљи у борби против пандемије, пре свега кроз сарадњу на заједничким пројектима и залагање за унапређење нашег здравственог система”, рекао је Дачић.

Он је подсетио да Србија придаје посебан значај УН и у контексту очувања свог територијалног интегритета и суверенитета, чиме брани не само сопствене националне интересе, већ и међународно право и кључне принципе Повеље.

“У свакој прилици истичемо да резолуција СБ УН 1244, која потврђује територијални интегритет и суверенитет Србије, и даље остаје на снази. Статусно неутрално присуство УНМИК у несмањеном обиму наставља да буде од суштинског значаја за стабилност и стварање услова који треба да воде ка трајном и одрживом решењу за питање Косова и Метохије, те очекујемо да ова мисија настави са спровођењем свог мандата. Уверавам вас да остајемо посвећени изналажењу компромисног решења за питање Косова и Метохије, са жељом да путем дијалога и сарадње градимо стабилност, просперитет и бољу будућност за све“, рекао је председник Народне скупштине Републике Србије.

Дачић је истакао и да је усвајање Агенде одрживог развоја до 2030. године представља кључни корак у суочавању са неким од највећих изазова данашњице и Србија је чврсто посвећена њеном спровођењу, улажући интензивне напоре на националном нивоу за имплементацију све три димензије одрживог развоја, настојећи да побољша животне услове за све, првенствено за младе и генерације које долазе.

“Сложићемо се да је пандемија ковиђ19 указала на слабост глобалних социјално-економских система и учинила још видљивијим значај остваривања Циљева одрживог развоја, где Агенда 2030 представља неку врсту „мапе“ за ефикасно решавање проблема проузрокованих пандемијом“, истакао је Дачић.

Дачић је још једном пожелео срећан Дан УН, са жељом да и у наредном периоду, а у складу са темом 75. годишњице, заједнички градимо „будућност какву желимо и УН какве су нам потребне“, како бисмо пронашли решења за безбедносне, социо-економске и хуманитарне изазове са којима се суочава цело човечанство.

Подели на: