Најновије вести

Дачић: Србија осуђује насиље, са Бајденом ће развијати сарадњу

Србија осуђује насиље на Капитол хилу у Вашингтону, а од будућег америчког председника Џоа Бајдена очекује даљи развој односа, рекао је данас председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

 

 

Гостујући на ТВ Пинк он је оценио да су очекивања држава региона од Бајдена превелика и подсетио да је он после антисрпских ставова из 90-тих био на функцији и пре четири године када при сусретима са српским званичницима није било непријатних разговора.

“Не верујем да се за четири године нешто променио, и да је отишао у екстрем из 90- тих”, рекао је Дачић.

Он је осудио насиље на Капитол хилу и рекао да нико не може да подржи насиље ка институцијама било према Скупштини Србије, било према америчком Конгресу.

“Осуђујемо насиље на Капитол хилу. Са друге стране најбоље се виде двоструки стандарди, јер кад неко упадне код нас у парламент неки тумаче као одраз демократије. Хвала богу да код нас није било жртава”, рекао је он.

Дачић је рекао да је жеља Србије да се транзиција власти у САД обави мирно и да се граде добри односи са том државом.

“Желимо пуно успеха Бајдену, а захвалани смо Трампу на ставу око Србије, можда би више волели да је он пободио. Поштујемо вољу америчког народа, и наставићемо развој односа са САД”, рекао је он.

Дачић очекује да се Трамп који је добио више од 70 милиона гласова, а сада се од њега ограђују републиканци, неће тек тако повући и да ће можда доћи до формирања нове странке.

Рекао је да Србија очекује развој односа са САД на трагу оног што је рађено са Трампом.

“Србија се сама изборила за свој статус. Ситуација око Косова и Метохије се променила. Није као што је некад било”, рекао је он.

Србија чврсто иза Републике Српске и за добре односе са Сарајевом

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић честитао је данас 9. јануар, Дан Републике Српске која је, како је рекао, историјско достигнуће српског народа као првог српског ентитета међународно признатог преко Дрине.

“Анте Павелић планирао је да Бања Лука буде главни град НДХ, данас је она главна Републике Српске”, подсетио је Дачић и додао да се Дејтонски споразум који је и мировни мора чувати, јер се тиме чува мир.

Он је за тв Пинк нагласио да Србија чврсто стоји иза Републике Српске развијајући специјалне односе а да је интерес да буду добри односи и са Сарајевом и БиХ у целини.

Оценио да старе жеље о примени принципа исламске државе којих има и данас не треба скривати кроз плашт грађанске државе као што то чине данас неки фактори у Сарајеву.

“Босна и Херцеговина постоји само као држава равноправних народа”, поручио је Дачић.

Подели на: