Дачић: Србија посвећена вредностима Јадранско-јонске иницијативе

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић учествовао је на видео-састанку Јадранско-јонског савета Јадранско-јонске иницијативе и министарском састанку Стратегије Европске уније за Јадранско-јонски регион (ЕУСАИР) и представио резултате које је Србија постигла током једногодишњег председавања.

 

Ивица Дачић је поновио посвећеност Републике Србије вредностима Јадранско-јонске иницијативе и припадајућој Стратегији.

“Желим још једном да потврдим посвећеност Републике Србије вредностима Јадранско-јонске иницијативе и припадајуће Стратегије, у оквиру којих спроводимо активности које нас, који још нисмо пуноправне чланице Европске уније, јачају на том путу, а оне које то већ јесу чине још бољим местом за живот”, поручио је Дачић.
Министар је истакао и жељу Србије да настави да продубљује сарадњу у оквиру Јадранско-јонског региона, нагласио да смо се током председавања ослањали на искуства претходних председавајућих, сарађивали са будућим председавајућим, исто тако ослањали се на подршку и експертизу Сталног секретаријата Јадранско-јонске иницијативе из Анконе.
Како се наводи у саопштењу Министарства спољних послова, Дачић је, такође, представио и планове за даље активно учешће Србије у Јадранско-јонској иницијативи и ЕУСАИР, посебно имајући у виду да и након окончања свог председавања Србија остаје део “Председавајуће Тројке”.
Састанку су, копредседавали су министар Дачић и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, и њиме је окончано једногодишње председавање Републике Србије Јадранско-јонској иницијативи и Стратегији ЕУ за Јадранско-јонски регион.
Након Србије председавање Јадранско-јонској иницијативи и ЕУСАИР, 1. јуна 2020. године, преузима Република Словенија.

Подели на: