субота, 03. јуна 2023. | 22:11
Најновије вести

Дачић: Стално говоримо о гашењу пожара, то показује да Курти не жели договор

После уклањања барикада, међународна заједница поручује да је најважнији задатак да се не склизне у нову кризу и да Београд и Приштина треба да створе атмосферу која ће донети продуктивну дискусију – о нормализацији односа. Шеф српске дипломатије Ивица Дачић поручује да прво треба да се имплементирају већ постигнути договори. Поручује да ће се са политиком отпризнавања наставити.

 

 

Из Брисела и Вашингтона стижу поруке да сада треба искористити залет за разговор о нормализацији односа Београда и Приштине. Амбасадор Хил прилику за то види већ после празника.

С друге стране, шеф српске дипломатије Ивица Дачић сматра да је то крајње оптимистичан поглед, ако се има у виду да је с друге стране Аљбин Курти.

“Можемо само очекивати неку нову тему која би била неки нови извор могуће ескалације. Као што видите, сама чињеница да стално разговарамо о гашењу пожара показује да Курти не жели договор. Када доћу представници међународне заједнице и разговарају с Вучићем и са мном, кажу: свесни смо да је тешко постићи договор док је Курти ту”, рекао је Дачић.

Из међународне зајендице су стигле, како је речено, никада јаче гаранције да ће Срби бити заштићени. Дачић напомиње да је поверење у међународну заједницу, ипак, нарушено.

“Степен поверења је веома нарушен када је реч о представницима међународне заједнице. Оно о чему смо разговарали пре девет година и даље је актуелно. Прва тема за нас није постизање или очекивања да доносимо неки финални договор о КиМ, већ реализација давно договореног – формирање ЗСО, укључујући и све ове ствари којима смо и ових дана били сведоци колико могу да унесу нестабилност – начин регулисања ситуације на северу КиМ, на који начин косовска полиција може бити присутна”, навео је Дачић.

На питање на кога Србија може да рачуна, Дачић је рекао да не верује да ће пет чланица ЕУ које не признају независно Косово остати при своме ставу.

“Нарочито су представници Кипра и Шпаније били оштри и активни када је реч о последњој апликацији за чланство у ЕУ. Када се све сабере и одузме, Вучић и ја смо имали ситуацију да је 110 земаља признавало независно Косово, а од када смо покренули акцију 27 их је повукло, 18 смо објавили, девет нисмо још. Вучић је најавио да ћемо објавити, видећемо после празника, имајући у виду интересе земаља које су донеле одлуке да не направимо штету”, рекао је Дачић најавивши да ће се наставити са том акцијом.

Говорећи о неувођењу санкција Русији, Дачић је рекао да Србија јесте вољна да се усаглашава са спољном политиком ЕУ, али да она мора да се усклади прво са универзалним принципима међународног права када је реч о нашем територијалном интегритету. Наша политика треба да буде искључиво у функцији Србије, закључио је Дачић.

Подели на: