Најновије вести

Дачић: За компромис не постоји спремност Приштине

Министар спољних послова Ивица Дачић би волео да се што пре дође до компромиса Београда и Приштине, али сматра да за то не постоји спремност са приштинске стране.

 

Дачић је за ТВ Прва казао да до сада током разговора питање политичког решења није било на дневном реду, као и да су током периода када је дијалог био у некој врсти клиничке смрти, хтели постићи трајно решење, чега нема без предлога.
“Ако Приштина полази од тога да је Косово територијално недодирив интегритет, онда и ми крећемо од тога да је Србија територијално недодирива”, каже шеф српске дипломатије.
Наводи да му понекада, као и председнику Александру Вучићу, дође да повуку потпис са Бриселског споразума, али да то Србија не може да уради јер је озбиљна држава. Истиче да су тај споразум потписали искључиво због заједнице српских општина и додаје да ни после толико година од тога нема ништа, а и не прича се више о томе.
“Приштина иде корак по корак и системом стављање ноге у врата. Идете даље и нико се и не сећа одакле сте кренули”, каже шеф српске дипломатије.
Упитан да ли то што се председник Србије у јеку епидемије позива на састанке на којима се разговара о дијалогу Београда и Приштине значи да се некоме жури, Дачић каже да се неком мање жури, а да би неки волели да се што пре заврши.
“Волео бих да се што пре дође до компромиса, али мислим да нема спремности за то. Хоће да их признамо, а та тема никада није била ни на дневном реду разговора”, истиче Дачић.
Каже да су се бавили питањима заједнице српских општина, енергетског система, поште, администрративних прелаза… Упитан за кампању повлачења признања независности самопроглашеног Косова, Дачић каже да није заустављена, али да због вируса корона није било много прилике да се тиме бави.
“Нисмо се много бавили, али ја се чујем често телефоном са министрима да видим како су, да ли су живи, здрави… За Србију је суштински битно да настави са послом одржавања добрих односа”, каже Дачић.
Специјални рат са циљем да се СПС одвоји од СНС
Председник СПС-а Ивица Дачић изјавио је данас да се постоји опструкција у странци и организовани покушаји да се СПС одвоји од СНС, али да он то неће учинити.
Дачић је за тв Прва казао и да није задовољан резултатима избора и додао да су “оманули” за 18.000 гласова од резултата које су себи поставили за циљ, и оценио да то није случајно. Како наводи, очигледно да је постојала опструкција унутар странке, што показује и то, како казе, да су боље прошли на локалним, него на републичким изборима.
“Очигледно је да је постојала опструкција у странци, пошто неки желе да очисте мене, мораћу да урадим супротно. Ово је један специјални рат”, казао је Дачић додајући да њега криве за то због коалиције са СНС-ом, односно Александром Вучићем.
Упитан да ли је са председником СНС-а разговарао о томе, Дачић каже да није било потребе јер је то питање које се тиче само СПС-а.
“То није случајно, постоји опструкција и организовани покушаји, мени је речено из партије европскијх социјалиста да не можемо да постанемо члан због коалиције са Вучићем. Циљ је да се СПС одвоји од СНС-а”, казао је Дачић.
Упитан да ли ће то и учинити, лидер социјалиста каже да неће и да већ није пристао на то. Како каже, о формирању нове владе није још увек разговарао са председником Србије. Подсетио је да СНС имају већину и без социјалиста и додао да је СПС спреман за наставак сарадње са напредњацима.
Наводи да је тренутно небитно какав ће положај имати у новој влади и истиче да су централно питање којим би требало да се баве изазови пред којима се Србија налази – питање борбе против епидемије, економски опоравак, питање дијалога Београда и Приштине, евроинтеграција…

Подели на: