Најновије вести

Дачић: Земље Квинте хоће вештачку равнотежу одговорности

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да ће Србија наставити политику која као резултат има повлачење признања независности Косова, уз напомену да Србија тиме не жели да иритира ни Приштину ни међународну заједницу, већ да штити своје интересе.

 

Шеф српске дипломатије оценио је да позив земаља Квинте Београду да обустави кампању за повлачење признања независности Косова значи да је то истина и да боли.

“Причали су да повлачења признања нису истина. Ођедном, постаде услов да Приштина укине таксе, а да Србија прекине ту кампању за повлачење независност. Значи да боли, значи да је истина”, казао је Дачић за телевизију Пинк.

Он је напоменуо да том саопштењу Квинте, ипак, не треба придавати превише важности, јер су то већ више пута поновљени ставови.

Владе Француске, Немачке, Италије, Велике Британије и САД уједињене су у намери да се постигне пуна нормализација у односима Београда и Приштине кроз свеобухватни, политички одржив и правно обавезујући споразум који ће допринети регионалној стабилности, наводи се у заједничкој изјави тих земаља.

“Они покушавају да направе вештачку равнотежу одговорности, па позивају обе стране на компромис”, рекао је Дачић и упитао шта још Србија треба да учини како би се постигао договор.

Он је навео да је став да Србија кампањом за повлачење независности Косова иритира Приштину одраз старе политике према Србији.

“То је њихова жеља да Косово постане чланица међународних организација и да га призна што више држава, а да Србија ту не треба да има никакву улогу и да треба да поздрави све то”, рекао је Дачић.

Он је додао и да у саопштењу Квинте нигде не пише да ће те земље престати да лобирају за независност Косова.

Дачић је потврдио да саветник америчког председника Џон Болтон неће доћи у раније најављивану посету Србији.

Како је рекао посета је отказана, јер је проблем у Приштини која одбија да укине таксе на робу из Србије.

Говорећи о предстојећим председнички изборима у Америци Дачић је рекао да неће да утиче на то за кога ће Америка да бира, али да ствари треба “спустити на терен интереса”.

Подели на: