Најновије вести

Далибор Јевтић, потпредседник Српске листе, о положају Срба на КиМ и условима за повратак

Читава јавност мора да зна оно што је недвосмислено: Српска листа је у политичком смислу кућа свих Срба на Космету. Зато не смемо да дозволимо да неко користи гласове Срба зарад својих личних интереса – то, за “Новости”, каже Далибор Јевтић, потпредседник Српске листе и актуелни министар за повратак у косовској Влади, а уочи избора на КиМ 14. фебруара.

 

Јевтић указује да су политички представници Срба у прошлости имали бројне прилике да заштите интересе сународника, али истиче да су све пропуштене због бриге о сопственим интересима:

– Никада не могу да опростим онима који су гласали за “надгледану независност” Косова. Оног тренутка када је Самостална либерална странка то подржала, изгубили смо значајан механизам заштите код међународних цивилних представника који су дотад могли да зауставе сваку одлуку која није добра за невећинске заједнице – указује Јевтић.

Према његовим речима, озбиљнијег повратка Срба на КиМ неће бити док не буде правног механизама заштите приватне имовине:

– Иако се политички представници Албанаца залажу за поштовање одлука Уставног суда, одлуке не поштују ни када је реч о имовини манастира Високи Дечани. Они се према законима понашају као према “шведском столу” – узимају само оно што им одговара.

Он додаје да је највећа одговорност на међународној заједници која је препустила доношење одлука косовским институцијама по политичким или националним основама.

Говорећи о масовнијем повртку Срба на КиМ, Јевтић истиче да проблем мора да се сагледа и пре 1999, јер су и тад људи одлазили због нестабилне ситуације:

– Покренућемо иницијативу да се усвоји закон који ће омогућити наследно право на повратак, што значи да, ако не могу да се врате старији, да то могу њихова деца или унуци.

“СУНЧАНА ДОЛИНА” И ЈУЖНО ОД ИБРА

Они који нападају пројекат “Сунчане долине” све називају колонизацијом, што је недопустиво. Јер, не видим разлога зашто Србин који је живео на Косову не би дошао ту да живи ако већ не може да се врати у Ђаковицу или Урошевац – истиче Јевтић, и додаје да се залаже за реализацију сличног пројекта јужно од Ибра који би допринео затварању колективних центара на КиМ.

Подели на: