Најновије вести

Дефиле уметника Косовском Митровицом

У организацији Културног центра „Драгица Жарковић” а под покровитељством Привременог органа Општине Косовска Митровица, у недељу увече, 23. јуна, јубиларним концертом завршен је 25. Сабор културног стваралаштва Србије који је одржан у граду на Ибру од 17. до 24. јуна.

 

Пригодним програмом у „Митровачком двору” у Косовској Митровици, у понедељак 17. јуна, свечано је отворен 25. Сабор културног стваралаштва Србије – Видовдан 2019. Први Сабор одржан је у Косовској Митровици давне 1974. године, тако да ова значајна манифестација ове године обележава 45 година од оснивања.

ШАРЕНИЛО ФОЛКЛОРА

Сабор је започео отварањем ликовне колоније „Младен Поповић”, која је и ове године окупила значајне сликаре из Србије и Црне Горе. Како и доликује, Митровчани су госте и учеснике колоније дочекали уз здравице и игру и песму у извођењу дечјег ансамбла КУД „Косовски божур” из Косовске Митровице. У оквиру свечаног програма приказан је и документарни филм „45. година Сабора”, као ретроспектива ове једне од најстаријих митровачких манифестација. – Оно што смо видели у документарном филму који је припремио Културни центар „Драгица Жарковић” у жељи да остави нешто генерацијама које долазе, да се не забораве догађаји који су заслужни за оно што данас поседујемо, а то је једна неизбрисива култура и корени српске културе на овим просторима. Кроз све детаље заиста смо проживели још једном свих тих 45 година и могу рећи да сам заиста поносан на то што смо створили – рекао је Миодраг Радомировић, директор Културног центра „Драгица Жарковић”. У оквиру Сабора, као његов најатрактивнији део за грађане, одржан је Сабор фолклора, 21. јуна, са дефилеом културно- уметничких друштава као јубиларним концертом, у недељу увече, на Тргу „Кнеза Лазара”, са којим је Сабор и завршен. У дефилеу главном градском улицом учествовали су фолклорни ансамбли, песници, сликари и вајари и културно- уметничка друштва. Учесници Сабора су одиграли и традиционално коло у центру града око споменика кнезу Лазару.

УЧЕСНИЦИ ПРИЈАТЕЉИ КОСОВСКЕ МИТРОВИЦЕ

Миодраг Радомировић је казао, након дефилеа учесника кроз центар града, да Сабор ове године прославља јубиларну 45. годину постојања и то захваљујући драгим гостима. – Кроз Саборе и Косовску Митровицу прошло је око 10 хиљада уметника и, око 50 хиљада гледалаца пратило је све ово што се збивало. Данас смо овде после тих великих година, година успеха и развоја да покажемо шта Косовска Митровица данас уме и може и жели када је у питању култура. Да у томе успемо помоћиће нам наши драги гости – рекао је Радомировић.
Он је додао да на овогодишњем Сабору неће бити такмичарског дела те да су због тога сви победници. – Сви учесници Сабора су победници и сви ће добити победничке саборске заставе јер мислим да су сви они који су ових 45. година учествовали у Саборима заиста искрени пријатељи Косовске Митровице и велики победници јер Сабор траје захваљујући њима – рекао је Радомировић. Од 1974. године до данас, кроз Косовску Митровицу је прошло више хиљада песника, сликара, играча фолклора, народних оркестара, вокала и инструменталиста као и многих других из света културе. Без обзира на паузу, која је трајала 16. година и настала због политичких и ратних збивања на просторима бивше Југославије као и на Косову и Метохији, Сабор је са радом наставио 2011. године. Организатор манифестације је Културни центар „Драгица Жарковић” под покровитељством Привременог органа општине Косовска Митровица.

ЛИКОВНА КОЛОНИЈА НА ГРАДСКОМ ШЕТАЛИШТУ

Сабор културног стваралаштва Србије у Косовској Митровици, 25. по реду почео је отварањем ликовне колоније „Младен Поповић”. Учествовали су ликовни уметници из Србије и Црне Горе: Синиша Крунић Келе (Вршац), Мики Пенков (Ниш), Зора Камбер (Бела Црква), Тодор Живаљевић (Подгорица), Ђорђе Маринковић (Пирот), Милинко Ристовић (Рашка), Сузана Павловић (Ниш), Милован Крчмар (Рашка), Радојка Самарџија (Београд), Светислав Лудошки (Зрењанин), Данијела Лазаревић (Косовска Митровица), Слободан Ракић (Прилужје) и Томислав Трифић (Звечан). Колонија је била смештена у ОШ „Свети Сава”, али је сваког дана била и на шеталишту у Косовској Митровици.

УЧЕСНИЦИ УЧЕСНИЦИ САБОРА

На 25 Сабору културног стваралаштва Србије наступили су КУД „Панче Пешев” из Куманова, КУД „Звечан”, КУД „Абрашевић” из Крагујевца, КУД „Ђурђевданско коло” из Подгорице, КУД „Косовски божур” из Косовске Митровице, КУД „Херцеговина” – Петрово Поље – Требиње, „Пионир” – Зрењанин, као и специјални гост Ансамбл народних песама и игара „Венац” Приштина– Грачаница који су одиграли архаичне игре из Грачанице, игре са централног Косова и игре из Пећи. Присутнима су се представили и песници и учесници песничких сусрета „Александар Аца Деспотовић”, а стихове су између осталих казивали Радојица Рајо Булатовић из Подгорице, Лиљана Брловић из Прељине и завичајна песникиња Видосава Арсенијевић. Представили су се и учесници и сликари ликовне и вајарске колоније „Младен Поповић”

С. Кецман З. Влашковић

Подели на: