Најновије вести

Ђорђо Сладоје добитник ”Златног крста кнеза Лазара”

Додељене књижевне и ликовне награде у оквиру Видовданских свечаности

 

 

Жири манифестације ”Видовданско песничко бденије” донео је следећу одлуку о наградама за 2024. годину: ”Златни крст кнеза Лазара” додељује се песнику Ђорђу Сладоју (1954) из Новог Сада. ”Грачаничка повеља” припала је прозаисти Мирку Демићу (1964) из Крагујевца, док је Кондир косовске девојке” жири доделио песникињи и преводиоцу Кајоко Јамасаки (1956) из Београда. ”Перо деспота Стефана Лазаревића” додељено је прозаисткињи Татјани Јанковић (1973) из Крагујевца.
Жири који је радио у саставу: др Јана Алексић, Владан Матијевић у својству прошлогодишњег добитника и др Драган Хамовић, у свом образложењу каже да песник Ђорђо Сладоје показује да су континуитети наше културе не само могући него и плодоносни у случајевима када смо њоме истински прожети.
-Ово је песник и горкости и ведрине. Са својим скрајнутим горским завичајем лирски се расправља и воли до дан-данас. У песму уводи колоритне фигуре ближњих, ликове што их је обликовала тегобна и часна егзистенција. Ђорђо Сладоје је оставио лирског трага и о актуелној стварности српског народа на косовској земљи коју је неретко походио, без испразних ламентација, отворених духовних очију, каже се између осталог у образложењу жирија.
Жири за доделу ликовних награда на Видовданским свечаностима за 2024. годину донео је одлуку да награду за животно дело у области ликовних уметности ”Лонгин” додели историчару уметности, редитељу, сценаристи и ликовном критичару, Ђорђу Кадијевићу из Београда. Награда ”Димитрије Поповић” за најуспешнијег младог уметника на Ликовној колонији „Видовдан 2024“ додељена је Владимиру Антићу из Косовске Митровице.

М.Ч.

Подели на: