Најновије вести

Ђукановић: Француска ће настојати да дође до обнављања дијалога Београда и Приштине

Директор Центра за спољну политику Драган Ђукановић истиче да ће доминантна тема у разговору председника Србије Александра Вучића и председника Француске Емануела Макрона бити Косово и Метохија, али ће, додаје, бити важан и контекст евроинтеграција.

 

Драган Ђукановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је, имајући у виду ојачану улогу Француске у оквиру ЕУ, веома значајно да Србија успостави што боље односе са овом земљом, са којом од 2011. стратешке односе.

Истиче да ће доминантна тема у разговору Вучића и Макрона бити Косово и Метохија, али ће, додаје, бити важан и контекст евроинтеграција.

Када је реч о Косову и Метохији, Ђукановић указује да је Француска опредељена да се уђе у нову етепу дијалога и настојаће да до обнављања дијалога дође.

“Избори на Косову, у Немачкој, у Србији наредне године у перспективи ће дати другачију динамику у дијалогу и не можемо очекивати значајнији продор”, навео је директор Центра за спољну политику.

Сматра да ће, за разлику од бившег председника САД Доналда Трампа, нови председник Џозеф Бајден са Бриселом координисано радити по питању Косова и Метохије.

Бајден ће, наводи, наставити са економском нормализацијом између Београда и Приштине, а наредних неколико месеци ће бити динамични.

Говорећи о европским интеграцијама Србије и отварању нових поглавља, Ђукановић указује да све зависи од примене нове методологије која је усвојена и коју је Француска предложила и од број поглавља по новим кластерима.

“Постоји могућност да се тај процес убрза. Све се врти око поглавља 35 – Косово и Метохија, и 23 и 24 која се тичу људских права”, наводи директор Центра за спољну политику.

Додаје да постоји мноштво могућности да се привредна сарадња Србије и Француске побошља, а то, како каже, зависи и од позиционарања Француске унутар ЕУ.

“Француска подржава настојања када је у питању Западни Балкан, попут иницијативе регионалног тржишта”, каже Ђукановић.

Подели на: