Најновије вести

Ђукановић: Србија најтеже подноси губитак Косова

Црногорски председник Мило Ђукановић изјавио једа у околностима у којима је, како тврди, кренуо процес формализације косовске независности, прича о томе да је Црна Гора “природни део српског света”, природни део “велике Србије” за њега је, каже, “нека врста хране којом треба нахранити гладна националистичка уста. која све теже подносе губитке”, преноси Тањуг.

 

У интервјуу за Фејс телевизију у Федерацији БиХ, он је говорећи о односу Црне Горе и Србије рекао да је Црна Гора на стубу срама у српским медијима.

“Црногорци су Милогорци, још горе од тога, Црногорци су усташе, чиме се, дакле, показује елементарно неуважавање, односно за сваког ко зна историју потпуно је јасно да се тиме прави увертира за оно што се жели поручити. Дакле, Црна Гора је грешком неком 2006. године остварила своју самосталност, али Црна Гора је природни део српског света, природни део ”велике Србије” и вероватно, додатно, у околностима у којима је кренуо процес формализације независног Косова, нека врста хране којом треба нахранити гладна националистицка уста, која све теже подносе губитке кроз које су пролазили”, рекао је Ђукановић.

Србији, према његовим речима, најтеже пада губитак Косова, па би, каже, “Црна Гора у ту сврху могла добро послужити”.

Ðукановић је рекао да Црна Гора ни најмање не гледа на то добронамерно, нити сматра да је то наивно.

“Дакле, не слушамо то што се у званичним обраћањима каже, него уз то читамо и између редова, а врло често не треба читати између редова, него читати само и оно што је у редовима, и то је довољно”, рекао је Ðукановић.

Ако се, каже, обнове етнички сукоби, имамо поново запаљен регион, односно рат.

“Да ли мислите да су се у међувремену залечили односи између Срба и Хрвата. Не. Знате, када пустите тај дух из боце, показујете само да сте ужасно неодговорни, јер тај дух је више немогуће исконтролисати”, навео је председник Црне Горе.

Искрено се, каже, нада да постоје кочнице и да до тога неће доћи.

“Ако у било ком делу Балкана дође до нестабилности, ако се обнове етнички сукоби, потпуно је јасно да имамо потпуно поново запаљен регион. То је потпуно јасно“, наводи Ђукановић.

Упитан мисли ли на рат, одговара:

“Наравно, то знамо и ви и ја, да је то потпуно немогуће сачувати као неки мали локални интерни сукоб. Дакле, овде се сукоби увек догадају или ако тако не почну, они се увек претворе у верске и етницке сукобе.”

Ђукановић је изразио уверење да нема тога који би тај сукоб могао да заустави.

“То је немогуће, према томе ја мислим да је ово посљедњи знак за узбуну да се мора заштитити европски простор“, казао је Ђукановић.

Поновио је да је Црна Гора мета агресивног великосрпског национализма, посебно у периоду након усвајања Закона о слободи вероисповести.

Мисли да Србија, како каже, показује да је заправо у континуитету у озбиљном проблему.

“Ја мислим да је то, нажалост, држава која је у континуитету талац крајње ретроградне националистицке великодржавне идеје”, тврди Ђукановић.

Упитан да ли ће СПЦ наставити да својата Црну Гору, Ђукановић каже да теба сачекати формирање нове власти, а после ћемо, додаје, видети како ће се та већина понашати, и колико ће бити конзистентна у односу на искушења са којима ће се Црна Гора суочавати“.

На питање да ли ће поднети оставку на председничку функцију, одговорио је негативно.

Подели на: