Најновије вести

Ђурић: Аљбин Курти је непожељна особа у политичком Вашингтону

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић изјавио је данас да председник привремених приштинских институција Аљбин Курти нема кредибилитет у добром делу западне јавности, да више нема монопол на подршку Америке и да је у политичком и фактичком смислу непожељна особа у политичком Вашингтону.

 

 

Ђурић је истакао да није приметио да је у претходним месецима неки министар из тзв. владе Косова био у САД.

“За разлику од тога, ми смо у претходне три недеље имали бизнис форум са председницом Владе Аном Брнабић, као и изванредну посету министарке за европске интеграције Тање Мишчевић. Јуче се завршила и посета министарке науке Јелене Беговић, која је разговарала о унапређењу научне сарадње са САД”, рекао је Ђурић на ТВ Хепи.

Истакао је да су многи у Приштини нервозни због српског лобирања у Вашингтону. У Конгресу је, каже, прошле недеље могло да се чује и другачије мишљење о КиМ. “Упућена су питања везана за положај Срба, а један од конгресмена је инсистирао на одговору на питање када ће амерички званичници посетити Србе на северу КиМ, као и када ће се формирати Заједница српских општина”, истакао је Ђурић.

Он је навео да када људима у САД који су, како је рекао, “последњи пут чули за Србију 90-их година” саопштите чињенице о економском расту, то на њих делује изненађујуће.

“Имам срећу да служим у Вашингтону у време када Србија највише улаже у промену слике о себи и изградњу нових односа”, рекао је.

Поводом оптужби председнице Одбора за спољну политику британског парламента Алише Кернс на рачун СПЦ, Ђурић је рекао да те оптужбе не треба узети олако, као и да је реч о безочној лажи и покушају да се црква компромитује.

Поводом санкција од стране САД директору БИА Александру Вулину, Ђурић је истакао да дели мишљење председника Србије Александра Вучића. “Србија је наступила по том питању на један транспарентан начин. Тражили смо од америчке стране да нам проследи доказе”, рекао је Ђурић и додао да је српско правосуђе подржано од стране УСАИЂа.

Говорећи о српској дијаспори у САД, Ђурић је истакао да она броји више од милион људи. “Они су у политичком систему Америке дуго били у другом плану. Данас то желимо да искористимо како би јачали повезивање са матицом”, рекао је Ђурић.

 

Подели на: