Ђурић: Чије фирме профитирају од такси на српске производе

Потпредседник Српске напредне странке (СНС) Марко Ђурић изјавио је да је српској економији увођењем косовских такси нанета штета од више од 500 милиона евра на годишњем нивоу и упитао Приштину ко је одговоран за шверц на територији КиМ и чије фирме профитирају од такси на српску робу.

 

Ђурић је на конференцији за новинаре истакао да је неистинита изјава председнка привремених приштинских институција Хашима Тачија да је штета од такси свега неколико милиона евра.

“Настојања да се та штета умањи како би се умањио притисак који Приштина трпи од дела међународне заједнице, нису ништа друго него извртање стварности и нетачно приказивање чињеница”, рекао је Ђурић.

Он је додао да би Тачи и други представници Приштине требало да, уместо што умањују штету које њихове мере наносе односима Срба и Албанаца и српској економији, требало да понуде одговор на питање ко је одговоран за шверц на територији Косова, о којем је говорио и Тачи.

“Пошто Тачи помиње канале за шверц, који постоје, потребно је да неко од надлежних органа, било привремених институција самоуправе у Приштини или других држава које учествују у окружењу у таквим активностима, понуде одговор на питање ко омогућава да се преко територије Северне Македоније шверцују огромне количине робе на подручје јужне покрајине и чије су фирме, блиске којим политичарима на КиМ, главни профитери од антицивилизацијских такси на српску робу”, рекао је Ђурић.

Он је истакао да нечије фирме од тога “дебело” профитирају.

Вучић има важне састанке идуће недеље

Председник Србије Александар Вучић ће већ у току наредне недеље наставити важне дипломатске контакте и учестовати на самиту у Тирани у оквиру процеса Брдо Бриони (8. и 9. маја), пренео је данас новинарима директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић.

Ђурић је нагласио да ће ти састанци бити још једна прилика да Србија покаже своју опредељеност за грађење нормалних односа у региону.

“Следеће недеље можемо да очекујемо наставак Брдо Бриони процеса, одржаће се још један самит тог процеса у Тирани, уз учешће највиших представника Србије, уз учешће Вучића. У наредним данима можемо да очекујемо и састанак председника Вучића с (потпредседником италијанске владе) Матеом Салвинијем, који је несумњиво један од водећих политичких лидера не само у Италији него и у Европи”, рекао је Ђурић на конференцији за медије.

Истакао је да су ти састанци од изузетног значаја за укупан међународни положај Србије.

“И они ће бити још једна прилика да Србија искаже јасну решеност и опредељеност за грађење нормалних односа у региону, али и да пошаље снажну и континуирану поруку свим чиниоцима у међународној заједници да интересе Срба на КиМ не може да гази било ко и да интересе Србије у дијалогу са Приштином не може да гази било ко”, навео је Ђурић.

Он је истакао да је, пре свега, потребно да се ради на примени оног што је раније договорено, као што су споразум ЦЕФТА из 2006. и други споразуми да би се створили било какви предуслови за напредак у дијалогу.

“Срамно довођење Београда у везу с убиством Ивановића”

Марко Ђурић је оценио да су срамни покушаји појединаца да имплицитно оптуже власт у Београду за убиство једног од лидера косовских Срба Оливера Ивановића, због различитих ставова током кампање за локалне изборе на КиМ 2017. године.

“То је срамно, доводити у везу чињеницу да смо имали различите ставове о једном локалном изборном питању са убиством једног човека”, поручио је Ђурић на констатацију новинара да је Ивановић својевремено етикетиран као “непријатељ српских интереса на КиМ”.

Ђурић је рекао да је Оливер Ивановић три и по године био у затвору и да су за то време и председник Србије Александар Вучић и Канцеларија за КиМ на најексплицитнији начин позивали на његово ослобођење.

“А примећујем да многи воле да издвоје период у вези с локалним изборима на КиМ, када се ја нисам слагао с његовим концептом како Срби треба да изађу на локалне изборе, да то издвоје из контекста и онда имплицитно оптуже да смо ми криви за његово убиство”, истакао је Ђурић.

Он је додао да је то срамота и да то неко ради како би добио јефтине политичке поене на дискредитацији некога ко се бори за КиМ, као што се бори Александар Вучић и други којима је стало да српски интереси буду сачувани на КиМ.

“У Србији неће бити Мајдана и Каракаса”

Ђурић је на конференцији за новинаре изјавио и да у Србији неће бити ни Мајдана ни Каракаса и да се власт неће освајати на улици, већ да је разговор са опозицијом једино могућ у институцијама, у парламенту.

Он је рекао да су лицемерне оптужбе представника опозиционог Савеза за Србију (СЗС) да је председник Србије Александар Вучић против дијалога са опозицијом и подсетио да су они понављали да нема дијалога с “највишим, демократски изабраним представницима Србије”.

“Они су свуда, носећи фантомке и вешала слали поруке да нису за дијалог у демократским институцијама, да нису за изборе. Ти исти људи који су понављали да неће разговор са Александром Вучићем, данас оптужују председника Србије да не жели дијалог”, нагласио је Ђурић.

“Наш одговор је да дијалог може да се води, али не са моторним тестерама, већ тамо где се у политички организованим друштвима води, у парламенту, где су изабрани представници”, рекао је Ђурић.

На питање да ли је СНС спремна да разговара с тимом стручњака који опозиција предлаже, Ђирић каже да није стекао утисак да су њихови посланици експерти, осим што су експерти за дневнице, путне трошкове, моторне тестере, упадање у телевизију…

Упитан да ли би јавни дискрус на политичкој сцени требало да се упристоји, будући да, између осталог, власт лидера Двери и посланика Бошка Обрадовића назива фашистом, Ђурић је рекао да то што је Обрадовић посланик не значи да није фашиста и оценио да је он то показао више пута.

Мало позитивних порука у Берлину

Марко Ђурић је захвалио у име владајуће странке и председника Србије Александра Вучића организаторима самита у Берлину, Ангели Меркел и Емануелу Макрону, јер су, како како је рекао, на врло озбиљан начин припремили тај самиту и дали прилику Вучићу да изнесе позицију Србије.

“Хвала им на прилици да Србија и председник изнесу позиције Србије. Оно што је резултат, оно што је остало као утисак, то је прилично јасна слика о томе шта нам ко у региону мисли и како ко у региону намерава да се односи према Србији и њеним интересима, и правима и положају Срба у региону”, истакао је Ђурић.

Он је оценио да је нажалост било мало позитивних порука на самиту, већ напротив, пошто су поруке из Приштине и Тиране биле “практично језиве”, потпуно против дијалога и циљева, као што су нормализација односа и други циљеви.

Подели на: