Ђурић: Харадинај да прихвати стварност, Космет је део Србије

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је да премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај треба да прихвати стварност да је Аутономна покрајина Косово и Метохија део Републике Србије, а Србија је спремна за споразум којим ће АП КиМ гарантовати највиши степен аутономије, у складу са европским и светским стандардима.

 

Марко Ђурић наводи да је Србија држава и Албанаца са Косова и Метохије и да је зато потребно међусобно поштовање и уважавање.

“Такође, спремни смо да гарантујемо бројна људска права, укључујући право на употребу језика и писма за житеље албанске народности у нашој јужној покрајини, образовање на матерњем језику и много шта друго. Србија је држава и Албанаца са Косова и Метохије и потребно нам је међусобно поштовање и уважавање”, истакао је Ђурић, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Према његовим речима, Србија, укључујући Косово и Метохију, је једно друштво и то је реалност коју у Приштини коначно треба да прихвате.

“Две године Харадинај гази све споразуме и договоре и чини апсолутно све да сруши дијалог Београда и Приштине. И то чини пред очима целог света”, истакао је директор Канцеларије за КиМ у саопштењу.

Додаје да данас Приштина веома лоше глуми жељу за споразумом, пласирајући идеје које су ван контакта са стварношћу у Србији, чији је Косово и Метохија саставни део.

Подели на: