понедељак, 16. маја 2022. | 17:53
Најновије вести

Ђурић: Хоти на састанцима у Бриселу пева другу песму

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да “Авдулах Хоти може да лаже јавност колико хоће, али неће побећи од стварања Заједнице српских општина”.

 

Марко Ђурић каже да Хоти на састанцима у Бриселу пева другу песму, и не само да обећава да ће омогућити формирање Заједнице српских општина, већ гарантује и додатна овлашћења за њу.

Косовски премијер Авдулах Хоти изјавио је да је наставак дијалога у Бриселу планиран за данас отказан, “јер Србија инсистира на договору о Заједници општина са српском већином”, поновивши да у Приштини то питање сматрају затвореним.

“Хоти, уместо што се јуначи пред својим медијима и аргументима предшколца брани неспремност Приштине да спроводи своје обавезе, треба да хитно предузме кораке како би Заједница српских општина била формирана након седмогодишњег закашњења”, каже Ђурић.

У саопштењу директора Канцеларије за КиМ се наводи да је Хоти дужан да албанској јавности на Косову и Метохији објасни да учествује у процесу нормализације односа, а не у “дијалогу о узајамном признању”, а да би нормализације односа могло бити стране у дијалогу морају да покажу што више кредибилности а што мање вероломности.

“Питање Заједнице српских општина биће затворено онда када она буде формирана у складу са договорима постигнутим у Бриселу, па чак ни онда, јер Заједница је осмишљена и договорена као институција која може да еволуира и да шири и своје чланство и своје надлежности”, рекао је Ђурић.

Суштина процеса нормализације односа је постепено јачање узајамног поверења, рекао је директор Канцеларије за КиМ и додао да Срби не могу имати поверења у албанске политичке структуре ако им систематски ускраћују стечена права и стварају атмосферу антисрпске хистерије.

“Пред Србима и Албанцима, ако ћемо да живимо у трајном миру, треба да буде период јачања сарадње, и то нема никакве везе са Хотијевим сновима о “узајамном признању”, али има и те како везе са тиме како Приштина поштује договоре и поступа према Србима и другим неалбанцима на Косову и Метохији”, закључено је у саопштењу директора Канцеларије за КиМ.

Подели на: