Најновије вести

Ђурић: Кампања Куртија против Клаудије Тени јер је дигла глас против прогона Срба на КиМ

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић изјавио је да је режим премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија на друштвеним мрежама покренуо “неукусну и неистинуту” кампању против америчке конгресменке Клаудије Тени, због тога што је она имала храбрости да дигне глас против кршења људских права и континуираног прогона Срба на КиМ.

 

 

Њени позиви на мир и нормализацију односа у региону очигледно сметају онима који имају супротну агенду. Непотребно је рећи да њено заговарање и промоција пријатељства између Србије и САД мора бити велики трн у оку Куртију”, навео је Ђурић на платформи X.

Ђурић је истакао да су оптужбе да је Тени “просрпски пристрасна” потпуно неутемељене. Подсетио је да је Тени била међу првима који су пружили помоћ свим избеглицама из бивше Југославије које су избегле у њен родни град Њу Хартфорд у америчкој држави Њујорк.

“Конкретно, потрошила је (Тени) стотине сати времена и хиљаде долара да помогне и подржи босанске породице које су дошле у Њу Хартфорд, док је њена породична фирма чак донирала хиљаде долара за штампање и издавање првих босанских новина у САД под називом “Мостови”, навео је Ђурић.

Додао је да би било боље да Куртијев режим брине о сопственој репутацији уместо што покушава да блати свакога ко није у складу са њиховом “слабо прикривеном етнонационалистичком, тоталитарном и назадном идеологијом”.

Конгресменка из Њујорка и копредседавајућа српског кокуса у Конгресу Клаудија Тени поднела је у децембру прошле године предлог закона којим би била обустављена сва помоћ Приштини док не испуни своје обавезе. Она је у саопштењу истакла да Приштина није испунила многе од својих кључних обавеза према споразуму, као што је формирање Заједнице општина са српском већином и да је ускратила једнака права Србима на КиМ.

“Сведоци смо угњетавања и дискриминације косовских Срба због неспровођења кључних одредби Бриселског споразума из 2013. године. Императив је да Сједињене Државе заузму став у корист демократије, мира и стабилности у региону”, поручила је тада Тени.

Она је, такође, 11. јануара истакла да је одлука Стејт департмента да САД испоруче Приштини ракете “Џевелин” погрешна, опасна и невероватно запаљива и да повећава вероватноћу од избијања новог сукоба.

Подели на: