Најновије вести

Ђурић: Намера Куртија је да милитаризује Албанце

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић сматра да је намера Аљбина Куртија да у што већој мери “својим фашистичким порукама и потезима екстремизује и милитаризује Албанце”.

Марко Ђурић је реаговао поводом изјава кандидата за косовског премијера Аљбина Куртија.

“Аљбин Курти из дана у дан потврђује колику опасност представља по стабилност региона и читаве Европе, и да је његов једини циљ, не обезбеђивање бољег живота Албанцима, већ наношење штете Србији и српским националним интересима”, навео је Ђурић у изјави за медије.

Каже да Курти “по диктаторским рецептима из тридесетих година прошлог века обесмишљава принцип мирног решавања криза и дијалога”, поручујући да не жели разговоре са Београдом, већ “дијалог о дијалогу”, што је, сматра Ђурић, еуфемизам за потпуни изостанак дијалога.

“Он се спрда са међународном заједницом и њеним настојањима да помогну стварање зоне стабилности и сигурности на Западном Балкану, и за сада му то успева и пролази без икаквих санкција”, изјавио је Ђурић.

Сматра да је намера Куртија да у што већој мери својим фашистичким порукама и потезима екстремизује и милитаризује Албанце “како би у будућности свој великоалбански пројекат могао да наметне под претњом силе”.

“Србија никада неће посустати пред претњама непријатеља демократије и мира, и уложиће политичка, дипломатска и сва друга средства која су јој на располагању како би обуздала пиромана Куртија и његове најекстремније присталице, навео је директор Канцеларије за КиМ.

Поручује да је председник Александар Вучић “чврст гарант да ће свака могућност избегавања сукоба са албанским екстремистима бити искоришћена”.

“Међутим, Курти је одавно изашао из оквира мирнодопске реторике и политичке праксе, и верујем да је последњи тренутак да се сложном међународном акцијом један паликућа спречи у својим опасним намерама”, закључио је Марко Ђурић.

Подели на: