Најновије вести

Ђурић: Не изненађује ме саопштење Квинте

Саопштење Квинте у којем се Приштина позива да укине таксе, а Београд да престане да тражи повлачење признања Косова, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић не види као изненађујуће. Србија ће спољну и унутрашњу политику водити искључиво у свом интересу, поручио је за РТС Ђурић.

 

Марко Ђурић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да би изненађење било да је Квинта, девет месеци након увођења такси, рекла Приштини да ће да употреби механизме Цефта и ССП, да би извршила притисак.

Каже да је на делу покушај вештачког изједначавања зато што Приштина крши међународно право, Цефта споразум и ССП као и све норме везане за проток робе, људи и капитала, а Београд се позива да престане да брани да Приштина буде члан у међународним организацијама које су резервисане за суверене и независне државе.

“Наше је да укажемо на то, да не ћутимо, не може бити вештачке ураниловке, и да наставимо да разговарамо”, истакао је Марко Ђурић.

Друга ствар коју препознаје као проблематичну је то што је из саопштења јасно како Квинта види циљ будућег дијалога, а то је признање Косова и Метохије на целој територији.

Наводи да је ситуација озбиљна и тешка и да је председник Србије био у праву када је рекао да нас очекује тешких седам или осам месеци.

Ђурић каже да се обично види однос у којем је део међународне заједнице некоме мајка а некоме маћеха, и да се због унутрашњих проблема у Приштини врши додатни притисак на српску страну.

“Нисмо ми поднели захтев против Косова у било којој међународној организацији, него су они то тражили мимо било ког споразума”, истакао је директор Канцеларије за КиМ.

Наводи да је за Србе посебно осетљиво питање чланство у Унеску јер су на делу покушаји отимања културне баштине који се више и не крију.

Подсетио је на недавне изјаве Енвера Хоџаја који је рекао да све цркве и манастири на КиМ представљају косовску баштину и имовину косовског народа.

Политика у српском интересу

Марко Ђурић је поручио да Београд има озбиљан и рационалан однос према свима али да нико не треба да очекује да Србија своју спољну и унутрашњу политику води на било који начин осим у свом интересу.

Говорећи о састанку са новим амбасадором Русије Александром Боцаном Харченком, Ђурић је истакао да Србија и Русија имају вековне братске и пријатељске односе.

Такође, указао је и да је председник Вучић добио највише руско државно одликовање што доказује да односе две земље карактерише висок степен поверења.

Русија се труди да подржи ставове Србије о КиМ, додао је Ђурић и навео да је захвалио руском амбасадору на томе.

“Трудио сам се да га упознам са ситуацијом на терену, како живе Срби, који су изазови и шта додатно може да се уради да се положај Срба олакша”, навео је Ђурић.

Ђурић каже да упркос унутрашњим неслагањима, у Приштини постоји сагласност да се настави притисак на Србе и да се тамо такмиче ко ће да заузме тврђи став по том питању.

“Наше је да чувамо српско јединство на КиМ и да све позиције у десет општина са српском већином задржимо кроз Српску листу. Да не дозволимо поделе јер је јасно да ће бити притисака и по том питању”, истакао је директор Канцеларије за КиМ.

Поручује да могу да посотоје политичке разлике у другим деловима земље али да на КиМ Срби морају да буду монолитни и јединствени, сложни у наступу према Албанцима.

Подели на: