Најновије вести

Ђурић: Одлагање формирања ЗСО значи одлагати шансу за трајну стабилност

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић изјавио је да одлагање формирања Заједнице српских општина значи одлагати изградњу поверења, шансу за трајну стабилност која је неопходна да би на Косову и Метохији постојала било каква будућност. Истиче да питање гласања Срба на априлским изборима више није политичко већ цивилизацијско питање и да Курти забраном гласања узгред удара и на један од темељних принципа на којима је саздана Америка.

 

 

Говорећи о могућности да шатл дипломатија Мирослава Лајчака и Ескобара одмрзне дијалог Београда и Приштине, Ђурић је изнео, према његовим речима, свој лични став да “од тога нема ништа у скорије време”.

“Куртијева влада суштински, па чак и јавно, одбија да призна и Бриселски и Вашингтонски споразум, црта имагинарне и немогуће од реалности разведене црвене линије. Курти признаје само суд своје партије”, рекао је Ђурић у интервјуу за данашњу “Политику”.

Такође је рекао да одлагање формирања Заједнице српских општина значи “одлагати изградњу поверења, шансу за трајну стабилност која је неопходна да би на КиМ постојала било каква будућност”.

“Приштина одбијајући ЗСО срља у понављање неких од наших грешака из прошлости. ЗСО остаје пружена рука коју дугорочно свакако не би било мудро оставити да виси у ваздуху”, додао је Ђурић.

Говорећи о сарадњи с новим специјалним америчким изаслаником за западни Балкан, Ђурић је мишљења да је Габријел Ескобар “приступачан и спреман да чује аргументе и различита мишљења и веома је посвећен свом послу”.

На питање да ли очекује да ће Срби гласати на априлским изборима на Косову и Метохији, Ђурић је одговорио да има уверавања из америчке администрације да “постоји воља да се помогне по овој ствари”.

“То више није ни политичко већ цивилизацијско питање. Албин Курти забраном гласања узгред удара и на један од темељних принципа на којима је саздана Америка”, истакао је Ђурић.

Ђурић је рекао да је Србија кредибилан и поуздан партнер Америци и да чињеница да је 16 чланова Конгреса САД, од којих девет републиканаца и седам демократа, упутило писмо подршке Србији пуно говори о томе да однос две државе постепено добија нови квалитет.

“Србија данас плански ради на изградњи мреже поузданих пријатеља међу актерима политичког живота у САД и овом писму претходиле су стотине радних сусрета, састанака с члановима Конгреса и њиховим особљем”, рекао је Ђурић.

“Ово писмо је потврда да снажи база подршке за добре односе са Србијом и добар однос према Србији у политичкој класи Америке”, оценио је Ђурић наводећи да је писмо признање за резултате Србије претходних година и за обострани труд на унапређењу међусобних односа.

Он објашњава да чланови Конгреса, осим што непосредно представљају амерички народ, имају значајан утицај на креирање политичке климе, па и саме политике извршне гране власти према појединачним државама.

“Због тога овакви документи имају значење знатно далекосежније од симболичког. Ово јесте политичка подршка напретку наше земље и ветар у леђа нашим настојањима. Србија јесте кредибилан и поуздан партнер Америци. Има, као што сви знамо, и тема о којима нам се ставови или интереси са САД не подударају, али рекао бих да протоком времена налазимо начин да све више и изазове претварамо у шансе”, рекао је амбасадор.

Ђурић је такође одао посебно признање за унапређење односа у претходном периоду досадашњем америчком амбасадору у Београду Ентонију Годфрију чији рад је, како је рекао, оставио дубок и позитиван траг на наше односе.

Говорећи о априлским изборима у Србији, он је оценио да су избори велика шанса да Србија настави да се “убрзано развија и опоравља од претходне владавине” оних који би 3. априла после деценијске паузе врате на власт.

“Трећег априла мора да победи вера у живот и наш сан о Србији будућности, моћној, усправној, праведној, за коју се бори Александар Вучић и наша Српска напредна странка”, рекао је Ђурић.

Подели на: