Најновије вести

Ђурић: Односи са САД од судбинског значаја са Србију

Однос са САД је од судбинског значаја за Србију и наш народ, изјавио је нови амбасадор у Вашингтону Марко Ђурић и истакао да ће се Србија у новој години и пред новом америчком администрацијом борити и за нову шансу за продубљивање и побољшање свеукупних односа са САД.

 

 

Ђурић је у изјави за Тањуг из Вашингтона рекао да је однос са САД од судбинког значаја за народ и земљу, јер од њега зависи, и он се прожима са свим приоритетима наше државне и националне политике.

Како је рекао, од тог односа зависи у великој мери и успех српске економије, прожима се и с питањем Косова и Метохије, положајем српског народа у БиХ и целом региону.

“Зато морамо марљиво и предано овде да се боримо, свакодневно, да створимо наше, српске лобисте, да имамо наше подржаваоце и у медијима, и у ”тинк тенковима” и на свим другим местима, да разумемо колико је важно да добро познајемо политички систем САД, да наша дијаспора буде добро увезана, да сложно овде стварамо нову слику Србије”, рекао је Ђурић.

Амбасадор је навео да су претходних година уложени озбиљни напори у изградњи добрих персоналних односа с некима од кључних политичких личности у САД.

Према његовим речима, и председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић и неколицина других званичника изградили добре личне односе с конгресменима, али и са избраним председником САД Џозефом Бајденом, створивши тако предуслове да Србија у Америци може да се представи као прича о успеху, што она, истакао, и јесте.

“Србија је данас прича о успеху, земља која има убедљиво највећи привредни раст и, упркос епидемији коронавируса, успела да привуче највећи број директних страних инвестиција”, рекао је Ђурић.

Истакао је да је жеља да САД буду део циклуса улагања у Србију, што је шанса и за америчку и за српску привреду.

Значајан јубилеј – 140 година дипломатских односа Србије и САД
Ђурић је истакао да се следеће године обележава значајан јубилеј, 140 година од успостављања дипломатских односа Србије и САД.

“Свакоме до кога можемо да дођемо, прићи ћемо, са искреном жељом да Србија и САД, у интересу обе стране, буду ближе, на оснивама које подразумевају однос међусобног уважавања и поштовања, уважавајући чињеницу да се по неким питањима разликујемо, али са жељом да будућност буде другачија и боља”, рекао је Ђурић.

Приметио је да прошлост не можемо да променимо нити да њу да утичемо, али на будућност можемо.

“Србија је самостална и достојанствена земља и као таква жели да гради своје односе”, нагласио је амбасадор Србије у САД.

Када је реч о хаубици “Нора”, производу српске војне индустрије, која ће почетком следеће године бити упућена на пробно гађање у САД, након чега би могла да постане део наоружања америчке војске, Ђурић је рекао да да је то велика част за српску одбрамбену индустрију.

“Успех наше “Норе” добацује чак довде. Очекујем да након тестирања буде озбиљно размотрена њена употрба за потребе овдашњих оружаних снага. То је велика част за нашу одбрамбену индустрију и порука и другим оружаним снагама на свету, да могу да разматрају набавку српске војне опреме”, рекао је Ђурић.

Подели на: