понедељак, 10. маја 2021. | 00:03

Ђурић: Озбиљан приступ Србије, Приштина саму себе искључује

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да је српска страна током два дана техничких разговора у Бриселу изнела бројне аргументе везане за судбину несталих Срба, отворила питање повратка расељених одоба и размотрила питања економских инстветиција ЕУ у регион.

 

У изјави за Т а н ј у г Ђурић наводи и да је приштинска страна ”одбила да учествује у другом дану разговора” посвежених економској сарадњи, али и највљује могући наставак техниког дијалога већ у наредним данима.
”Србија још потражује на стотине убијених и киднапованих које је териористичка ОВК отела. Чињеница је и да 212 654 лица још увек живи протррано са својих огњишта од чега 196 хиљада на подриучју Централне Србије, а да Приштина за 20 година није направила ни помак да би цифра од 1,9 одсто одрживог повратка била померена на боље”, каже Ђурић.
Он наводи да је делегација Београда током првог дана техничких разговора указала на то да нико није одговарао за ратне злочине почињене над Србима.
”Јуче након састанка као делегација отишли смо у цркву Светог Саве овде у Бриселу да одамо пошту убијеним жетеоцима у Старом Гацком као бисмо и на тај начин међународниј јавности у Бриселу указали да нико за злочине над Србиима није одговарао”, напомиње Ђурић.
Када је реч о другом дану експертских разговора у Брислеу он је требало да буде посвећен екононској сарадњи Беогрда и Приштине, али је делеација Прштине одбила да учествује на том састанку.
Ђурић наводи да је са представницма Европске комисије српска страна сама разговарала о плану инвестиција од преко 12 милијарди евра подршке за Западни Балкнан у наредних 7 година.
”Као озбиљна и одговорна страна уз присуство озбиљних екперата ми смо послали најбољу могућу слику о одговорности и озбиљности Србије у приступу овом дијалогу и жељи Србије да се питања решавају на миран начин. Са друге старне не могу рећи да су сву учесници имали једнако озбиљан и одговоран приступ”, поручио је Ђурић
Он је са жаљењем костатовао да је премијер привремних институција у Приштини Авдула Хоти ”у политичком смислу покушао да подметне клипове у точкове разговора у Бриселу износећи неистините тврдње о њиховој садржини и карактеру”.
”Ови технички разговори о питањима несталих особа, расељних и економској сарадњи, уз жаљење што приштинска страна није хтела о економској сарадњи озбиљније да разговара, су имали за циљ да се ситуација сагледа, нормализује и реши у највећој могућој мери. Лажи о некаквом разговоруо признању Косова само су у функцији дневне политике у Приштини”, наглашава Ђурић.
На питање Т а н ј у г а да прокоментарише изјаву Хапима Тачија и Авдула Хотија који су из Приштине поручили да не желе да дијалог са Србијом ”спушатају на техничке расправе”, Марко Ђурић каже да је ту Србија да покаже озбиљност и одговорност у разговорима, а не да ”баца политичке бомбе и даје неодговорбе изјаве”.
Он је навео да су лидери прштинских институција упозорени од највиших ЕУ званичника да се не баве пропагандом и измишљањем тема за дневнополитичку употребу већ да разговорима приступе на озбиљан начин.
”Озбиљан и одговоран приступ Србије и председника Вучића овим разговорима се цени и уважава од земља чланица, а Приштина саму себе искључује из дијалога и разговора. Ми смо ту да озбиљно, конструктивно и о што је виђе могуће транспретнтан начин решавамо проблеме”, закључује Ђурић.
Он је најавио да ће се у нарадених неколико дана постићи договор о наставку техничких разговора шо би се могло догодити већ следеће недеље у Бриселу.
”Видећемо да ли након изјава званичника из Приштине постоји спремност за наставак дијалога”, поручује Ђурић.
Директор Канцеларије за КиМ додаје да је делегација Београда током претодна два дана поново покренула и питање споровођења договора о Заједници српских општина и других споразума од значаја за српски народ.
Ђурић наглашава да и код представника ЕУ пистоји спремност да се до сада постигнути споразуми, укључујући и споразу о ЗСО, спроведу .
”За нас је веома важно што ће се у Бриселу у наредном периоду наставити са радом на спровођењу споразума о ЗСО. Приштина неће побећи од обавеза, а ЕУ је гарант свега договореног”, каже Ђурић.

Подели на: