Најновије вести

Ђурић: Правосуђе у Приштини је проклета авлија, хистерија око Рачка започета осудом Тодосијевића

Правосуђе у Приштини је права правцата проклета авлија, констатовао је Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ гостујући на телевизији Пинк.

 

О томе немам ништа лепо да кажем. Оно је потпуно политички инструментализовано од лидера бивше терористичке ОВК. Иначе, реч је о људима који су Србима у периоду од 2000. отели преко 80.000 станова и кућа, што се заборавља”, посебно је нагласио Ђурић и поручио да онда не треба да чуди да у најтежим злочинима какво је убиство Оливера Ивановића долази до политичке инструментализације које има за циљ да ослаби положај Срба на Косову и да прикаже Србе као кривце.

“С друге стране Србији се ускраћује да спроводи истрагу. На основу увида које сам имао, сви трагови везано за злочин убиства Оливера Ивановића воде ка Приштини. Врло је вероватно да је то разлог због кога они врше притисак на људе као што је секретарица Оливера Ивановића Силвана Арсовић и неки други”, подвукао је Ђурић на телевизији Пинк.

Представници Србије све време причају о будућности, о томе како да направио нормалне односе између Срба и Албанаца, како да окренемо лист, а Албанци све време покушавају да точак историје врате у прошлост, да га врате у 1998. и 1999. кад су били “велики команданти “ и у српском народу по злу запамћени, и то са разлогом, рекао је Ђурић подсећајући како је читава хистерија око Рачка почела.

“Није Србија ни на који начин започела ту кампању, већ је све започето осудом Ивана Тодосијевијевића на две године затвора само због тога што се на годишњицу НАТО агресије, прошле године у Звечану, усудио да каже да је то пре 20 година била агресија на Србију која је имала лажни повод Рачак. Тодосијевић чак није рекао да у Рачку није било неког злочина, већ је рекао да је то био лажни повод за агресију, а да је ОВК била терористичка организација”, напоменуо је Ђурић.

После тога се председник Србије Александар Вучић једини од политичких лидера у Србији усудио да се томе супротстави, подсетио је Ђурић, и јавно рекао да није нормално да српског политичког представника због његовог личног мишљења о нечему што је биило пре 20 година бацате на робију у приштински затвор.

“Уосталом, није он то једини рекао већ је и Хелена Ранта, шеф финских патолога говорила о томе како ју је Вилијем Вокер на најбруталнији начин терао да се изјасни о томе и она је рекла да то није био тако”, нагласио је директор Канцеларије.

После реакције председника Србије Вучића, даље је подсетио Ђурић, уследио је цунами хистеричних реакција албанских политичара на које су се надовезале и реакције појединих западних “амбасада” у Приштини.

“А да ли сте икада видели да је неко од тих ‘амбасада’ рекао и једну реч о Куртијевим изјавама о стварању ‘Велике Албаније’? Или реакције на позивање на рат које смо могли да чујемо од Рамуша Харадинаја? Или пак да ли је било осуда Карија Весељија кад је говорио да ће дочи до Ниша”, питао је Ђурић.

Он је констатовао да није било рекација.

“Но, хајде да то стави на страну. То су стране силе које имају своје интересе, Албанци с друге стране имају своје интересе. Постављам питање како је могуће да нико у Србији од такозваних опозицијионих политичких представника није рекао ни једну јединиу реч у одбрану Ивана Тодисијевића и једну једину реч о лажи против Србије везане за догађај у Рачку?”, напоменуо је директор Канцеларије.

На питање о тужби за председника Србије Вучића због изјава о Рачку, Ђурић је констатовао да смо сведоци театра апсурда јер се човеку који се, по цену свог политичког рејтинга, труди за постизање мира са Албанцима “зато што нам је тај мир прек потребан упркос усијаним главама на албанској страни које стално покушавају да исценирају сукобе”, прети из Приштине.

“Јетљир Зиберај је више пута истакао да представници Србије не би требало да спавају мирно. У том контексту је више пута поменуо председника Србије Вучича, помињао је и мене и неке друге”, нагласио је Ђурић.

Он је закључио да је албанска нервоза и због тога што спољна позиција Србије годинама уназад показује раст и опоравак.

Подели на: