Најновије вести

Ђурић: Приштина покушава да опструише разговоре у Белој кући

Разговоре Београда и Приштине заказане за 2. септембар у Белој кући Приштина покушава да опструише причом да су то преговори о независности Косова, каже директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

 

 

Ђурић очекује да ће то бити разговори о економским питањима.
“Приштина то раде из два разлога – да би умирили домаћу јавност и да збуне и поколебају државе које су биле спремне да промене свој став и повуку признање независности Косова”, рекао је Ђурић за ТВ Хепи.
Приштина, како каже, бежи од правих разговора, јер се надају да је ово 1999. година, да ће неко у њихово име да “тресне о сто некакво решење” и магичним штапом натера Србију да на то пристане.
“То не бива, нити је Србија данас оно што је била 1999. године, нити су Албанци они из 1999. године, нити је свет остао исти”, навео је Ђурић.
Уверен је у успех Србије у наредним година јер, како је рекао, “наш народ у генима има способност преживљавања у врло сложеним и комплексним условима”, као што су данашњи геополитички услови у свету.
“Председник Александар Вучић и државна делегација настоје да све врсте разговора са Приштином искористе за јачање државне позиције Србије, како на западу, тако и код наших традиционаслних партнера који нису признали независност Косова”, навео је Ђурић.
Напомиње да је важно што се разговори одвијају у Белој кући, јер САД имају велики утицај на Албанце, а без укључивања великих сила није реално очекивати да проблем буде решен.
“Позиција Србије је веома тешка, али је председник Вучић озбиљним радом успео да се делегитимизује Приштина, да признање повуче 18 земаља, а велике силе отворе за идеју постизања компромисног решења”, нагласио је он.
То да ће Вучић да преда Косово, наставља, осам година причају они у чије време је, наводи, “Косово отишло”, Црна Гора прогласила независност, уместо Умника доведен је Еулекс, постављене су границе на Јарињу и Брњаку.
“Не желим да се око ове теме делимо. Нама сада треба солидарност јер наспрам себе имамо неколико милиона Албанаца који имају један циљ – независност Косова на целој територији”, закључио је Ђурић.

Подели на: