Најновије вести

Ђурић: Приштина улаже огромне напоре да суспендује дијалог

Ако Приштина не жели Заједницу српских општина, онда не жели ни нормализацију односа са Београдом, рекао је за РТС новоименовани амбасадор Србије у САД и доскорашњи директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

 

У недељи када специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак долази у Београд и Приштину, косовски премијер Авдулах Хоти, изјавом да неће бити нових преговора о Заједници српских општина, показују да Приштина улаже огромне напоре да суспендују дијалог и суштински не жели било какве резултате, рекао је Ђурић гостујући у Јутарњем дневнику.

“Желим да подсетим на Бриселски споразум, стар седам година, где је прва тачка формирање Заједнице српских општина. Питање је шта Приштина жели, јер ако не жели ЗСО, не жели ни нормализацију односа са Београдом”, рекао је доскорашњи директор Канцеларије за КиМ.

Ђурић је најавио да ће у Београду у подне бити одржан састанак са представницима Срба са Косова и Метохије, током кога ће бити размотрена тренутна ситуација и могући одговор српске стране.

Осврћући се на претходних осам година проведених на челу Канцеларије за КиМ, Ђурић каже да је имао огроман елан и мотивацију и да ће се и убудуће борити за српске интересе.

“Увек може више и боље, али смо у претходном периоду успели пре свега да сачувамо мир. Покретањем низа пројекта, успели смо да у српским срединама изградимо и обновимо цркве и манастире, школе и болнице, а хиљаде породица је добило кров над главом”, навео је Ђурић.

Каже да међу албанским лидерима постоји такмичење ко ће бити гори према Србима и то је лоше јер, како каже, нити ће неко на тачни да им сервира независност нити ће ико у Србији дозволити нови погром Срба на КиМ.

“Они не шватају да је и њима преко потребно да се нормализују односи и гради дугорочна будућност. Само ћемо сви заједно да изгубимо време уколико они не буду спремни за нормалне односе у будућности, а наши људи не треба да брину, наставићемо да се боримо за опстанак и останак Срба на КиМ”, рекао је за РТС Марко Ђурић.

Подели на: