Најновије вести

Ђурић: Приштина жели да политички збрише Србе

Одлука покрајинске изборне комисије да административном мером одузме право гласа Србима са личном картом Републике Србије покушај је да се Срби, у политичком смислу, збришу са Косова и Метохије, сматра директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

 

Марко Ђурић је нагласио и да је одлука косовске Централне изборне комисије да сва документа за идентификацију бирача током ванредних избора на морају бити издата на Косову, противна важећим законима које је донела сама скупштина у покрајини.

Оценио је да је то показатељ да некоме не одговара да Срби учествују на изборима и да некоме смета “српско јединство, српска слога и српска снага”.

“Они желе да, злоупотребљавајући сопствене прописе, избришу Србе са Косова и Метохије и њихово право да гласају”, оценио је Ђурић и додао да је реч о врсти политичког прогона који не сме бити дозвољен.

Ђурић је поручио да разуме огорченост Српске листе и свих српских представника због тога што се Србима одузима глас.

“Неки који су Срби по имену и презимену, а који су ангажовани и унајмљени од стране Албанаца и ко зна још кога да наступе мимо државне политике и неопходног јединства, поздрављају овакву одлуку”, рекао је и Ђурић.

Ђурић је рекао да Србија разговара са ОЕБС-ом, међународним институцијама и Европском унијом и да се очекује да до овог елементарног кршења људских права неће доћи.

“Међународна заједница мора да реагује, иначе ово неће бити легитимни избори”, рекао је Ђурић.

На питање шта ће бити ако нико не реагује на упозорење да се крши изборни закон, одговорио је да одлука мора да се промени.

“Србима мора бити омогућено, на овај или онај начин, да гласају са свим важећим исправама”, рекао је Ђурић и додао да ће пратити ситуацију до тренутка када не буде потпуно јасно на који начин ће се ствари поставити.

“Садашње стање је неодрживо, Срби су увек имали право да гласају са својим личним исправама, тако мора да буде”, нагласио је Марко Ђурић.

Подели на: