Најновије вести

Ђурић: Са Србијом се не разговара језиком уцена

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је данас у Бриселу да се са Србијом не разговара језиком уцена и ултиматума.

 

Ђурић је, новинарима након данашње рунде преговора, пренео да је приштинска страна покушала да уручи српској делегацији „неки папир” о наводном кршењу ЦЕФТА споразума.
„Нисмо желели да га прихватимо, јер смо дошли да разговарамо, а не да се свађамо око нечег што је прошлост. Свакако бисмо имали више материјала за штету која је направљена”, казао је он.
Он је рекао да су разговори били тешки, а на моменте је било и жустрих расправа. Тицали су се питања расељених и прогнаних и економије.
“Трудили смо се да направимо конструктивну атмосферу у условима који нису ни лаки ни једноставни”, рекао је Ђурић.
Додао је да је српска делегација била веома добро припремљена, да је имала експерте који су аргументима заштитили наше интересе.
“У сваком тренутку смо штитили интересе и достојанство Србије. И пре доласка у Брисел, а и када смо дошли, послали смо јасну поруку и другој сртрани и међународним посредницима, и то је политика председника Вучића са којом нас је овластио и он и влада, да се са Србијом не разговара језиком уцена и ултиматума”, рекао је Ђурић новинарима у Бриселу.
Језиком ултиматума са Србијом не разговарају ни представници међународне заједнице, а потрудили смо се да не разговара ни Приштина, нагласио је.
“Сматрам да смо обавили добар посао, чека нас још доста посла, а увек сам за то да макар и најтежи разговори отварају хипотетичку могућност да се проблеми решавају на миран начин”, рекао је он.
И није, како је додао, важно што ће због тога увек бити оних који ће да стављају етикете, оптужују оне који се труде да нешто реше и ураде.
“Данас за овим преговарачким столом седи Србија са неупоредиво више самоупоуздања захваљујући чињеници да је тим на челу са председником Вучићем успео да економски консолидује, оснажи Србију”, рекао је он и додао да Србија сада има много већи кредбилитет у међународној заједници.
Он је нагласио да је ово био дан веома тешких разговора у којима је српска страна демонстрирала озбиљну и одговорну посвећеност заштити државних и националних интереса, а истовремено је показала озбиљну и одговорну посвећеност решавању питања путем дијалога.
Ђурић је додао да се разговарало о томе да се крајем августа наставе ови технички разговори.
Ђурић је рекао да је на данашњем састанку захтевао да Приштина престане да износи неистине о садржини разговора у Бриселу, али и од представника ЕУ да буду јаснији и транспарентнији о томе о чему се разговара.
“Врло јасне и снажне поруке смо послали. Нема ултиматума. Онај ко то покуша добиће јасну поруку шефа српске државе, српске владе и српског народа. Овде се не воде и неће се водити разговори о независности већ о нормализацији живота”, рекао је Ђурић и додао да је било доста лажи о садржини разговора.
Како је казао, он је и Скендеру Хисенију директно у лице рекао да је уморан да слуша лажи Приштине о томе како се преговара и разговара о независности Косова и о свеобухватним споразумима који ће резултирати ониме што они сањају.
“Неће резултирати тиме, али може да резултира нормализацијом односа, нормалном трговином, школовањем, циркулацијом саобраћаја, привредним пословањем, економским растом за обе стране. Ако сте за тако нешто, Србија је за тако нешто увек спремна, али немојте да минирате разговоре тако што ћете пре и после сваког састанка због домаће политичке јавности износити неистине о ономе о чему се разговара”, рекао је Ђурић.
Ђурић је истакао да јавност мора да зна о детаљима и темама о којима се разговара а не да само слуша то из уста политичара из Приштине који покушавају да због домаћих политичких разговора “продају причу” која подрива саме темеље разговора.

Подели на: