уторак, 27. септембра 2022. | 04:27
Најновије вести

Ђурић: Сигуран сам да слобода за Србе на КиМ није недостижна

Одлазећи директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је више него икада сигуран да слобода за наш народ на КиМ није недостижна и неостварива ако наставимо да заједно радимо и боримо се мудро, стрпљиво и посвећено.

 

 

У последњем обраћању спрској јавности са функције директора Канцеларије за КиМ, Ђурић је подсетио је да је на ту функцију ступио осам и по година након што је Приштина једнострано прогласила независност и 15 година након повлачења војних и полицијских снага и највећег броја институција из наше јужне покрајине.

“Био сам свестан обима и размера притисака на нашу земљу, протеране већине нашег народа са КИМ, наслеђених неуставних и лоших споразума из претходног периода, измештених преговора из оквира Уједињених нација на далеко неповољији терен ЕУ…Ступио сам на ову дужност решен да осигурам да као држава и народ искористимо сваку преосталу, правну, економски или политичку шансу да зауставимо насилну афирмацију противправне сецесије отимања дела наше територије и да осигурамо опстанак наших људи на подручју, које је темељ српске државности, духовности, националне етике, идентитета”, навео је Ђурић, који је одлуком Владе именован за амбасадора Србије у Сједињеним Америчким Државама.

У тој борби, како је навео, није био сам, већ део складног и организованог државног апарата предвођеног председником Републике Алексанром Вучићем, који је, према речима Ђурића, на свим нивоима улагао и напоре и средства како би били заштићени национални и државни интереси, а пре свега спрски народ који је до данас остао најугроженија национална заједница на тлу Европе.

На политичком плану, Ђурић каже да је његов тим успео да у готово немогућим условима, суочен са изазовима и замкама које су на сваком кораку пред њих постављене и без могућности утицаја на неке од кључних актера, сачува током дугог временског периода мир и стабилнсот на КИМ, али са јасно и јавно исказаном спремношћу да се безбедност и опстанак српског становништва на КиМ брани свим расположивим средствима.

“Упркос жељама екстремиста, у претходним годинама нису успели да спроведу масовно насиље, наставак оружаних сукоба и масовне погибије наших сународника”, напоменуо је одлазећи директор Канцеларије за КИМ, на ком месту ће га заменити Петар Петковић.

Осврнуо се на конкретне резултате његове Канцлеарије у протеклих седам година и подсетио да је у том периоду предводио нашу делегацију на 220 рунди преговора са Приштином у Бриселу.

У том периоду, како је указао, држава је успела да издејствује 18 повлачења међународних признања самопроглашеног Косова, да му “спусти рампу” за улазак у Унеско, Интерпол, Светску царинску организацију.

“Потврдили смо подршку наших савезника и успели да неке од најдоследнијих иностраних спонзора Приштине, коначно убедимо да саслушају и српску страну”, рекао је он.

Током његовог мандата директора Канцеларије за КиМ, изграђено је и капитално реконструисано 2.470 станова и кућа за интерно расељена лица, повратнике и социјално угрожене породице.

Изграђено је и 226 нових индивидуалних стамбених објеката и 39 зграда, а до краја године биће их и више, најавио је Ђурић напомињући да су у завршној фази радови на изградњи здравствено-рекреативног комплекса Рајка Бања, чија је прва фаза већ пуштена у рад, док ће следеће године тамо бити још један хотел.

Реконстурисан је и изграђен велики број путева, комуналних објеката, водовода и канализација, изграђени су спортски објекти, а како је додао, приводи се крају и усељавање, у, једиснтвено у свету, повратничко насељење “Сунчана долина” у општини Звечан”, навео је Ђурић.

Центар Косовске Митровице, јединог преосталог града на КиМ са српском већином, потпуно је, како је навео, преуређен и претворен у лепу и модерну пешачку зону, а постављени су споменици спрским владарима у другим градовима на КиМ.

Ђурић је указао да је Канцеларија за КиМ финансирала пројекте у вези са радом и опстанком 37 цркава и манастира СПЦ, а заједно са Епархијом рашко-призренском обновиљено је 46 цркава и манастира, а дижу се и нови православни храмови.

“Подржали смо несметано функционисање народних кухиња на КиМ и откуп земљишта на критичним тачкама, правну помоћ добило је више од 2.000 наших суграђана на КИМ, а у бројим монтираним, политичким поступцима против Срба, финансирана је одбрана окривљених”, нагласио је Ђурић.

Према његовим речима, организована је и финансирана правна заштита имовине Републике Србије и привредних субјеката, борбом је сачувана Трепча, Брезовица као и имовина СПЦ, док је сваки од тих подухвата подразумевао “колослану политички, дипломатску и правничку активност и прегнуће”.

Говорио је и о обнови и помоћи здравственим установама на КиМ, а поред осталих је навео да је при здравственом центру Гњилане, отворено ново породилиште у селу Пасјане, као и педијатријска клиника у којој је већ рођене стотине беба свих националности.

“Реконстурисане су здравствене станице и амбуланте…Комплентно је изграђен нови објекат Дома здравља у Пећи, набављена је медицинска опрема и апарати за све здравствене установе…Изграђен је и реновиран велики број школа, предшколских установа, а наши студенти имају неупоредиво боље услове за студирање, реновиране домове, факултете”, навео је Ђурић.

Највећу захвалност дугујем нашем народу

Канцеларија је помагала и породице којима је то било најпотребније и у новцу и у пакетима хране и хигијене.

“Учињено је много тога, али највише се поносим чињеницом што је наш народ на КиМ постао сложан и кохерентан политички колектив, који је у стању да ефикасно и институционалним средствима у Приштини, пред светом и пред било ким, брани спрске националне интересе”, навео је он.

Он је указао да је Српска листа настала и да данас постоји као државни пројекат Републике Србије и целог спрског народа.

“У протеклих 10 година прошли смо кроз 10 изборних циклуса у којима је српски народ све гласније и убедљивије исказивао подршку својој држави Србији и жељу да сачува везу са другим деловима Србије”, навео је Ђурић.

Захвалио је председнику Александру Вучићу на шанси, целој својој породици на подршци, као и бројним људима из свог тима, цркви и институцијама, савезницима који, како је невео, нису признали независност јужне покрајине.

“Ипак највећу захвалност дугујем нашем народу у чијој сам служби био и бићу”, поручио је Ђурић.

Подели на: