Најновије вести

Ђурић: Слога је завет опстанка Срба

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђуриц Бадњи дан је провео на КИМ. Он је са бројним верницима испред храма Светог Димитрија присуствовао свечаном паљењу бадњака. Ђурић је свим Србима пожелео мир и јединство, да истрају у одбрани својих светиња и идентитета, како на КиМ, тако и у Црној Гори и свуда где живе.

 

Заједно са свештенством рашко-призренске епархије, верним народом, на Бадње вече у храм Светог Димитрија стигао је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.који је са својим сардницима присуствовао вечерњем богослужењу и освештању Бадњака

“Нека нам је благословено ово Бадње вече које симболизује оно дрво којем је угрејана витлејемска пећина, када се млади Христос родио и када је бадњак грејао наше домове. Нека нас обасја Господ светошћу својом и нека усади у наше домове мир и сваком да благостање, слогу, љубав и све оно што нам је потребно како би ми сведочили да смо Христови, да смо на путу Христовом, да носимо свој крст. Нека ово Бадње вече буде благословено, да све вас који сте се сабрали у овом храму, за ову епархију, за нашу цркву, за цео наш народ, нека Господ подели снаге, мудрости и крепости, да истрајемо у свему што је добро и да нас учини већим и бољим него што то ми у суштини јесмо. Да се угледамо на нашег Светог, како би сачували оно што смо примили и не само примили већ и у нашем времену, да надокнадимо оно што недостаје и да то предамо нашој деци и поколењу”, рекао је у својој беседи владика Теодосије.

Освештан и благословен Бадњак из храма Светог Димитрија изнели су владика Теодосије и Марко Ђурић који је и наложио и упалио ово свето дрво а потом и свим Србима пожелео мир и јединство и да истрају у одбрани својих светиња и идентитета како на КиМ, тако и у Црној Гори и свуда где живе.

“Вечерас посебну поруку слоге и солидарности шаљемо нашем српском народу у Црној Гори и поред ових српских светиња на КиМ наше мисли, молитве и подршка иду српском народу тамо, који је устао у одбрану својих светиња на миран и достојанствен начин”, рекао је Ђурић и подсетио на јунаке Мојковачке битке који су 1916. године на Бадњи дан чували част и образ српског рода.

Ђурић је подсетио и на друге важне датуме из црногорске историје и оне који су ослободили Високе Дечане, Пећку патријаршију после пет векова доневши слободу српском народу на овим просторима.

“Опростимо једни другима све овог Божића, потрудимо се да будемо бољи људи, као што је говорио патријрх Павле”, рекао је Ђурић и нагласио да је “слога завет нашег опстанка, како на КиМ тако и на сваком другом месту где Срби живе”.

Он је обећао да ће држава наставити да солидарно помаже народу на КиМ и цркви која заједно са народом и институћама на КиМ носи велики задатак борбе за опстанак.

“Нека је ово Бадње вече благословено за све вас, за све житеље овога града, за нашу цркву, за нашу епархију, за наш народ, за све који воде наш народ, да Господ подари снаге мудрости и крепости, да истрајемо у свему што је добро, да нам господ увек буде сапутник и да нас чини већим и бољим него што јесмо”, поручио је владика Теодосије.

“Нека нам божићни дани пре свега донесу мир, мудрост и истрајност и чврстину у нераскидивој вези са државом Србијом, љубав према браћи… Да сачувамо оно што је највредније а то је породица, да негујемо и надограђујемо и стварамо нашој деци бољу и светлију будућност”, поручио је председник Привремног органа општине Косовска Митровица Александар Спирић.

Празнично Бадње вече у порти храма Светог Димитрија завршено је величанственим ватрометом.

Свечано је било и у цркви Светог Ђорђа у Звечану где се окупио верни народ да по традицији упали Бадњак који симболизује мир и топлину дома.

Уз верни народ били су, као и увек, председник ПО општине Звечан и градоначелник Иван Тодосијевић и Вучина Јанковић.

Бадњи дан на северу Косова и Метохије почео је сечом бадњака а у подне је на Тргу Кнеза Лазара у Косовској Митровици изведен пригодан програм, служена је посна храна и кувана ракија и вино.

Прослава Бадње вечери настављена је у домовима верника који се уз посну трпезу и молитву припремају за обележавање најрадоснијег хришћанског празника Божића.

Подели на: