Најновије вести

Ђурић: Србија у Вашингтону неће трпети диктате

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да ће српска делегација, на челу са председником Александром Вучићем, на састанку у Вашингтону наступити одговорно и са жељом да се економска питања између Београда и Приштине унапреде, али да неће трпети диктате и неповољан решења.

 

Ђурић је казао да ће Србија на разговорима у Вашингтону наступити са свешћу о значају односа Србије са САД и свешћу о значају прилике да администрација америчког председника Доналда Трампа отвара могућност да се односи између Београд и Приштине реше компромисно, кроз дијалог.
“Наступићемо са жељом да се економска питања унапреде на конкретан и опипљив начин. Желимо да створимо шансу за младе у региону да могу да путују без граница и административних препрека”, рекао је Ђурић за ТВ Хепи.
О могућим “наметањима” Америке за коначно решење, Ђурић каже да српска делегација на том састанку неће трпети диктате и неповољна решења, али да ће бити отворена за конструктиван и озбиљан разговор.
“На могућа наметања не треба ни да постављате питање како би Србија одговорила. Они који хоће објективно да сагледају политику државе и председника, мислим да већ унапред знају одговор”, подвукао је Ђурић.
Више од 500 српских породица не зна судбину најмилијих
Више од 500 српских породица већ дуже од 20 година не зна судбину својих најмилијих и није имало прилику да дође до њихових посмртних остатака, рекао је Ђурић.
Истакао је да је управо зато био мучан јучерашњи разговор у Бриселу са представницима Приштине пошто они то све негирају, као и то да је узурпирано више од 18.000 српских кућа и станова. “Постоји неспремност њихове стране да иду ка било каквом компромису и било је мучно да када причамо да су људима убијени најмилији и да им је отета имовина, они вас гледају у лице, смеју се икажу да не постоји ниједна нерешен случај”.
Ђурић додаје да српска делегација инсистира на решавању конкретних, животних и хуманитарних питања и проблема који су нагомилани више од 20 година, ако већ не можемо да решимо статусна питања.
“То доста тешко иде пошто Приштину то суштински не занима, већ само хоће да прелете преко тих тема на брзину и да се дође до некаквог текста без решаваја проблема, само да би се прешло на разговоре о статусу, што њих једино и интересује”, каже Ђурић.
Притом, истиче, стално износе неистину да се у Бриселу разговара о признавању Косова, на шта наша страна поручује да не сањају о томе и да Србија никада неће признати независно Косово.
Ђурић истиче да српска страна инсистира да се кроз споразум регулише враћање имовине тих људи, док албанска страна хоће да се задржимо само на деларативним изјавама и да се ниједном речју не спомену имовина, права избеглих и слично. Већ само да обе стране позову избегле да се врате, као и да се не дефинише закон о њиховом повратку, додао је директор Канцеларије за КиМ.
Неће сигурно бити лак задатак у Бриселу пошто, напомиње, постоји тенденција Приштине да се прелети преко важних питања без њиховог суштинског решавања. “Скендер Хисени на састанку каже – ви тражите ваше нестале, али ја нећу да ставим да се отварају архиви УЧК јер тврдим да они не постоје. Онда наша делегација извади доказе, изводе из тих архива УЧК које делимично наши органи и имају, као и књиге приштинских професора који се поизвају на архив УЧК…”, додаје Ђурић.
Али, они неће да се то помиње пошто хоће да штите албанске терористе и злочинце, додао је он. Такође, када се поведе прича о албанским злочинима покрену причу о 20.000 силованих Албанки без икаквих доказа.
“Српска делегација се врло озбиљно припрема за ове разговоре. Вучић је устројио један тим који се већ осам година озбиљно бави овом проблематиком и који је учествовао у више од 200 рунди дијалога и био у прилици да штити спрске интересе, док су се са друге стране преговарачи мењали”, навео је он.
Ђурић истиче да је, ипак, добро да се разговара јер сваки разговор отвара перспективу да се проблеми решавају разговором и на цивилизован начин.
Боље 1.000 дана преговарати него и један дан проливати крв, додао је Ђурић.

Подели на: