Најновије вести

Ђурић: Српска роба ће брже долазити у нашу јужну покрајину

У Минхену ће данас бити потписано писмо о намерама о успостављању директне железничке линије Београд–Приштина. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже за РТС да ће од увођења линије несумњиву корист имати наша привреда, али и Срби који живе на Косову и Метохији.

 

Марко Ђурић је истакао да је реч је о писму о намерама, тј. о једној политичкој изјави да се обнови након 20 година директан железнички саобраћај између Београда и Приштине.

“То је нешто што ће наш главни град, највећи српски град Београд, учинити ближим са највећим градом у нашој јужној покрајини. То је нешто што када се једном реализује, а то подразумева обнову железничке пруге од Приштине, преко Подујева до административног прелаза Мердаре – српска роба брже ће долазити у нашу јужну покрајину, путници и све друго ће ићи много лакше”, навео је Ђурић.

Истакао је да је то и једна политичка порука.

“Политичка порука да ми желимо да се повезујемо са оним што је за нас наша јужна покрајина. Немојмо заборавити да у региону Грачанице, дакле централном Косову и Метохији, живи преко 20.000 Срба. Мислим да би осим наше привреде која ће имати када се ово реализује несумњиву корист, да би несумњиву корист могли да имају и наши сународници на централном Косову и Метохији”, поручио је Ђурић.

“Желим да нагласим да је ово једна политика изјава – писмо о намерама, а да ће када се ово реализује после више од две деценије поново српски воз ићи од Београда до Приштине са српском робом надамо се скорог дана када таксе буду укинуте”, додао је Ђурић.

На питање ко ће са приштинске стране да потпише писмо о намерама, Ђурић каже да нема сумње да и страна привремених институција у Приштини изражава политичку вољу да ту линију отвори.

Указао је да ће Министарство саобраћаја, заједно са целом Владом, радити у наредном периоду на реализацији тога.

“Са наше страна инфраструктура је функционална и спремна, а због ратних дејстава на Косову и Метохији и због крађе шина, пошто је неколико десетина километара пруге ван функције са стране привремено под управом приштинских институција, биће пуно посла и за оне који треба да раде на обнови пруге”, закључио је Ђурић.

Подели на: