Најновије вести

Ђурић: У САД знају колико Куртијево малигно деловање штети приликама у региону

Поступци владе Аљбина Куртија и његови лично често одишу безобзирношћу, неправдом и бруталношћу иза којих се крију несигурност, опортунизам и кукавичлук, рекао је амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић.

 

 

И они често заслужују тешке речи. Он није ни лидер, ни херој, већ политичар недорастао историјском тренутку. Са Куртијем, и Србима и Албанцима извесна је перманентна криза. Многи на функцијама у САД знају колико његово малигно деловање штети приликама у региону. Не верујем да ће се Курти променити, али му то желим за Нову годину.

То у интервјуу за “Новости” поручује амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић, на питање да ли је после последње кризе на северу КиМ премијер привремених институција у покрајини Аљбин Курти трајно “дисциплинован” или прете нове кризе.

  • Када кажете да је после последње кризе на северу Косова Приштина изгубила бланко чек САД и међународне заједнице, шта то заправо значи?

– Није ли чињеница да су САД заједно са ЕУ дале изјаву да за учешће на барикадама неће бити гоњења, као и да је више америчких званичника говорило о томе да разумеју незадовољство Срба и потребу да се саслушају легитимни захтеви потврда тога да за Куртија нема бланко чека. Догађаје и односе из прошлости не можемо да променимо, али будућност морамо. Баш зато, немојмо се заносити тиме да ће Курти да стане. У нашем тиму у Вашингтону, у тесној координацији са Београдом, боримо се свакодневно да наш “случај” буде саслушан на разним нивоима, а Србија доживљена онаквом каква заиста јесте, земља која тражи за себе фер дил и која жели пријатељство и сарадњу са САД, чак и по овом осетљивом питању које нас је болно разделило у прошлости. Од тог времена променили су се свет, Србија, наша позиција у САД и свету, једино се није променила Куртијева опсесија старим ранама. Како је ружно и неправедно што жели да чује и види само ране своје стране.

  • Стекао се утисак да САД, ипак, нису главни генератори притисака на Србију…

– На позив председника Вучића укључио сам се у настојања да демонтирамо најновији циклус ескалације. Успели смо, макар на веома ограничено време. Нама је сваки дан мира драгоцен. Господа Ескобар и Хил, заједно са Лајчаком, били су конструктивни партнери Србије у претходним недељама. Неке друге државе нису. Немамо ништа од тога да те друге државе ја овде прозивам. Сви знамо које су. Српска дипломатија на свим нивоима радиће на јачању капацитета за утицај на такве ставове.

  • Колики је маневарски простор Србије ако су, како каже председник Вучић, Приштини и делу међународне заједнице важнији територијални интегритет лажне државе од српских глава?

– Наш маневарски простор омеђен је околностима које су ван нашег утицаја. Ма како озбиљне биле оне су мањински део приче. И у последњој кризи кључну улогу играле су решеност и одлучност, упарена са нашим институционалним, економским и одбрамбеним капацитетима. У Рашки сам видео српског председника који је спреман да у критичном тренутку учини све за свој народ. Видео сам представнике нашег народа, наше официре, полицајце и војнике достојне својих предака. Видео сам и мудрост и стрпљење, и флексибилност нашег пута ка остваривању зацртаних циљева.

  • САД, ЕУ и Кфор први пут су дали важне гаранције које се тичу безбедности Срба на северу. Како да рачунамо на било чије гаранције кад се не поштују досад постигнути договори и споразуми?

– Међународне гаранције које смо добили корак су у правом смеру у погледу унапређења правног и политичког положаја наших људи на северу и дају њиховој борби међународни легитимитет. Зато због истих и протествују у Приштини. Да ли су оне довољне – нису, да ли су боље него да нема ни њих и да се одмах пуца – јесу.

  • САД све гласније позивају Приштину да формира ЗСО, верујете ли да ће се то догодити или ће се ићи на покушаје да и то питање буде део преговора у оквиру француско-немачког плана за КиМ?

– Веома је позитивно што САД, иако нису потписник Бриселског споразума, данас предњаче међу западним државама у позивању на то да се успостави ЗСО. Српски народ на КиМ има два кључна политичка захтева – повратак на стање пре фебруара 2022. (уклањање илегалних база) и почетак формирања ЗСО. Србија снажно подржава ове захтеве.

  • Од када сте амбасадор увећава се српски кокус у САД. Колика је његова снага кад је реч о креирању америчке политике према Србији?

– Имамо нову амбасаду, и ту не мислим само на наш понос – нову зграду у власништву Србије на мање од километар од Беле куће. Имамо динамичан тим који даје нове импулсе на свим пољима сарадње и нашег присуства у САД. Српски кокус није само бројчано удвостручен, он је оживљен. Истакнути чланови конгреса из обе партије дизали су свој глас у корист нашег народа претходних месеци.

Подели на: