Најновије вести

До 12 сати на одељењу радиологије прегледано 70 пацијената. Акција траје до 17 часова

Бесплатни превентивни прегледи и ове недеље у КБЦ Косовска Митровица

 

 

У Клиничко-болничком центру Косовска Митровица у току су бесплатни превентивни прегледи у оквиру акције коју спроводи Министарство здравља Републике Србије.
Бесплатни превентивни прегледи без упута, заказивања и обавезног здравственог осигурања, обављају се данас до 17 часова у КБЦ Косовска Митровица и то у области радиологије, дерматологије и педијатрије, а грађани ће у болничкој лабораторији моћи да одраде тумор маркере и остале крвне анализе.
Интересовање градјана је велико и како нам је рекао радиолог Предраг Радовић, до поднева, на одељењу радиологије је прегледано 70 пацијената.
-На одељењу радиологије данас радимо ултразвучне прегледе стомака у циљу детекције, превенције и благовременог лечења пацијената. До сада се јавило 70 градјана и углавном са уредним налазом стомака- казао нам је Радовић.
Како је у петак и најавио в.д. директора КБЦ др Златан Елек, осим прргледа абдомена и мале карлице, у овој установи данас се обављају и прегледи младежа, а на дечјем одељењу, најмлађима ће поред педијатра, на располагању бити офталмолог и специјалист ОРЛ.
У болничкој лабораторији, сви грађани могу да провере статус тумор маркера и то ЦЕА, ЦА 19-9 и Алфа фетопротеине.

-Прва два тумор маркера могу указати на промене на дебелом цреву, али суштински, нема специфичних тумор маркера. Повећање њихових вредности, упућује нас на додатне прегледе који се такође могу одрадити у КБЦ Косовска Митровица. Раде се додатне дијагностичке процедуре којима утврђујемо да ли има тумора на неком органу- објаснио је др Елек.

Истакао је важност организованих преветнивних прегледа деце.

-Żелим да апострофирам да ћемо у недељу имати комплетан преглед деце и зато позивам све грађане да доведу своју децу коју ће прегледати педијатри, специјалисти ОРЛ и специјалисти за очне болести. На педијатрји, за децу ће такође бити рађена комплетна крвна слика, гликемија и мерење крвног притиска“ напоменуо је Елек, најављујући данашњу акцију.

За старије грађане, у домовима здравља у Косовској Митровици и Лепосавићу, прегледе ће обављати лекари опште праксе, а биће рађене и лабораторијске анализе крвна слика и гликемија. Уколико преглед укаже на било какав проблем, пацијенти ће током наредне недеље бити упућени код специјалисте.

 

Подели на: