Најновије вести

Додељене награде ”Лонгин” и ”Димитрије Поповић”

Видовданске свечаности

 

Отварањем изложбе слика насталих на овогодишњој ликовној колонији и доделом награда званично је завршена двадесетдруга по реду Ликовна колонија „Видовдан2020.“ Одлуком жирија награду „Лонгин“ за животно дело из области ликовних уметности добио је сликар Милан Циле Маринковић из Београда за изузетан сликарски опус. Према речима жирија његова уметност је визија и сан, истина и реалност, али је и фикција која је дубоко пустила своје корене у стварност. Проучавајући и објашњавајући једну исту стварност, Милан ту стварност филтрира и пропушта кроз човекову машту и представља је онаквом каква она у човеку и за човека јесте. Мера и вредност једног уметничког дела је што више људске истине, што дубљи захват у материју живота то већа уметност.
-Драго ми је да сам добитник награде ”Лонгин”и она ће имати посебно место у мом срцу. Жао ми је што нисам био умогућности да дођем у Грачаницу, али се надам да ћемо се видети наредне године. Награду посвећујем свом унуку принцу Стефану Карађорђевићу, рекао је путем видео позива истакнути српски сликар Циле Маринковић и поручио младим сликарима да увек следе свој циљ и да не праве компромисе.
Награда „Димитрије Поповић“ за најуспешнијег младог учесника припала младом сликару из Новог Брда Милошу Богдановићу.
Говорећи о овогодишњој ликовној колонији сликарка Маја Тодић рекла је да се у радовима осећа крајње чист аутентичан ликовни израз, заснован на основним сликарским елементима и окренут самом бићу ликовног језика.
-Различитост приступа у елаборацији, индивидуалност исказа ликовне форме и садржаја, самостални значењски и симболички процеси стилизације мотива и унутрашње структуре слике, допринели су богатству садржаја колонијалне продукције. Ипак, у већини радова је евидентан сензибилитет модерног пластичног језика асоцијативне апстракције, са аутентичним елементима и вредностима косовскометохијске ликовне школе, које уметници претварају у сложеније видове ликовних исказа шодно свом доживљају и поетичком опредељењу, рекла је Маја Тодић и додала да су на колонији због пандемије коронавируса учествовали само сликари са КиМ што је омогућило да на једном месту сагледамо савремено стваралаштво, као и да наслутимо правце и поетике у којима ће се у будућности кретати ликовни израз овог простора.
Изложбу слика отворила је директорка Народне библиотеке из Грачанице Бранкица Костић.
-Право је задовољство било пратити наше уметнике и њихово стваралаштво. Оно што јесте заједничко свим колонијама јесте то да уметници имају неисцрпни извор енергије и инспирације, казала је Костићева.
Видовданска ликовна колонија један је од најважнијих догађаја у ликовном животу на Косову и Метохији. Ове године, због пандемије, на ликовној колонији учествовали су само уметници са Косова и Метохије: Драгослав Божовић, Горан Михајловић, Игор Чепкеновић, Петар Петровић, Миљана Дунђерин, Марија Мојовић Филиповић, Милош Богдановић, Филип Ристић, Милош Митровић, Анђела Раденковић, Весна Секулић.
Покровитељи Ликовне колоније су Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије, Министраство културе и информисања, Општина Грачаница, СГ Приштина.

М.Ч.

Подели на: