Најновије вести

Додељени ордени “Свете мајке Анастасије” мајкама са троје и више деце

Фондација “Дајана Пауновић”, која је основана пре годину дана, установила је у сарадњи са храмом Свете Петке и уз благослов патријарха Порфирија орден “Свете мајке Анастасије” који се додељује мајкама са троје и више деце које дају посебан допринос нашој заједници.

 

 

У Крипти Храма Светог Саве мајкама са троје и више деце додељени су ордени Свете мајке Анастасије, а додели је присуствовала премијерка Ана Брнабић.

Орден носи име по преподобној Анастасији, мајци Светог Саве, супрузи великог српског жупана Стефана Немању, која је ба ридјењу добила име Ана, а након монашења име Анастасија.

Орден Свете мајке Анастасије, плакету и новчану награду, прве године добило је шест жена које заједно имају 50- оро деце, а долазе из централне Србије и са Косова и Метохије, а орден је примила и Јоана Бациалау за њен хуманитарни рад и помагање у рађању 30-оро деце у Србији тако што је финансирала вештачку оплодњу.

Орден је добила мајка из Београда која има петнаесторо деце, мајке које имају једанаесторо деце из Косовске Митровице и Прибоја, као и самохрана мајка петоро деце из Београда.

Свечаност је почела извођењем химне “Боже правде”, а додели ордења су присуствовали и епископ хвостански Јустин, старешина Храма Светог Саве владика Стефан, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, председник Српске листе Горан Ракић, директор БИА Братислав Гашић.

Епископ хвостански Јустин, у име патријарха Порфирија, благословио је мајке које су добиле орден, истичући да се жена чином рађања највише приближава Богу и да је свака мајка мали творац, а свако ново рађање доказ да Бог није изгубио веру у човека.

Директор Канцеларије за КиМ. Петар Петковић, рекао је, цитирајући владику Николаја, да је мајка биће најсличније Богу и то зато што једино мајка у своме детету увек препозна добро у односу на зло.

И зато је тајна мајке велика и узвишена и зато на мајци почивају и породица и градови и државе, наша домовина.

“Данас сам присуствовао уручивању ордена Свете мајке Анастасије нашим мајкама са више деце у организацији Фондације “Дајана Пауновић”. Посебно сам поносан што се међу добитницама налази и наша Ана Вуковић из Житковца код Звечана, мајка једанаесторо деце од којих најмлађи Сава има свега месец дана.

И, верујте, такво нам је Косово и Метохија, парадокс, да тамо где је најтеже, тамо се српске деце највише рађа”, рекао је Петковић.

Он је истакао да држава чини исто и у централној Србији и улаже напоре да се појача популациона политика.

У том смислу подсећа да за прво дете мајка добија 300.000 динара, за друго дете две године месечно по 10.000 динара, за треће 20.000 динара наредних 10 година, а 18.000 наредних 10 година за четврто дете. Петковић додаје да је, ипак, потребно да се покаже колико је важно да се ојача наша популациона политика.

“Надам се да ће Ана и њена породица из Житковца да настави да се увећава јер тако се снажи држава Србија на нашем КиМ за које се боримо и за које ћемо се борити”, казао је Петковић.

Ана Вуковић, мајка једанаесторо деце из села Житковац код Косовске Митровице, изразила је срећу и понос тиме што је добила орден.

“Осећам се поносно. Нисам планирала оволико деце, али Бог ми их је дао. Хвала му на свему. Љубав је пресудна, а не новац, и тако учим своју децу, да буду поштени, вредни и храбри”, рекла је Вуковићева и додала да има подршку свог супруга.

Она се још једном захвалила и на помоћ Канцеларије за Косово и Метохију, која је њеној породици направила кућу прошле године.

Председница Фондације “Дајана Пауновић” истакла је да је циљ њене Фондације да осветли мајке које су добиле орден, да их подржи, јер су оне хероине нашег друштва.

Орден је примила и Јоана Бациалау за њен хуманитарни рад и помагање у рађању тридесеторо деце у Србији, тако што је финансирала вештачку оплодњу.

Јована Цветнић

Подели на: