понедељак, 20. фебруара 2023. | 10:46
Најновије вести

Додик: Заштитити интересе на КиМ

Српски члан председништва БиХ Милорад Додик рекао је за магазин Седмица Првог прогама Радио Београда да је добро што је Косово поново отворено као питање и да ће Република Српска по питању Косова пратити позицију Србије.

 

 

Додик оцењује да Србија нема више потребу за дијалогом.

“Ми тамо треба да заштитимо наш интерес. То што у Бриселу нама представљају као своју добру вољу, која је у суштини против нас, против Срба, у целини је прошло време, јер земље Европске уније признају Косово, а онда траже од нас разговор”, напомиње Додик.

Добро је, каже, што је Косово поново отворено као питање.

“Александар Вучић је успео једну ствар која је капитална, коју су пре њега сви сматрали готовом, а то је да врати питање Косова на позицију да се више о Косову не може разговарати без Србије. И што би Србија сада журила? Може Приштина да уводи таксе и тако даље… али, и онај што је ухапшен пре неки дан је морао да доведе мајку на лечење у Србију – што је није водио на неко друго место?”, указује Додик.

Према његовим речима, Српска ће по питању Косова пратити позицију Србије.

“Република Српска није дала да Босна и Херцеговина призна самопроглашену независност Косова и то је наш став”, каже српски члан Председништва БиХ.

О односу са Србијом

Када је реч о односу са Србијом, Додик каже да су односи Србије и Српске постављени на “други колосек” од кад је на власти Александар Вучић.

Поводом објављивања докумената британске владе о Сребреници, у којима се наводи да руководство Републике Српске није имало план да освоји Сребреницу, Додик подсећа да су пре неколико година отворена и документа Уједињених нација, где су наведене исте ствари као у документу британске владе.

“Нама Србима је интерес да се направи објективан извештај, веома објективан и да буду укључени људи који ће моћи да својим личним ауторитетом изнесу тачност тих података. Па ће се видети, када узмете читав простор бивше Југославије, да је најстрадалнији народ, и у овом последњем рату, српски народ”, поручује српских члан Председништва БиХ.

У РС научили да без државе нема слободе за Србе

Додик је рекао да Републику Српску, 28 година од њеног настајања, види стабилном, институционално сређеном, са изазовима који су остали готово исти.

Истакао је да су људи у РС научили да без државе нема слободе за Србе.

“То видимо било где – данас у Црној Гори, Федерацији, Хрватској… било где… Тамо где Срби нису имали државу они су и страдали, тако се страдало у Другом светском рату где смо остали у оквиру, односно насилно, Независне државе Хрватске где је погром Срба био тог обима да је готово укупно становништво било угрожено егзекуцијама, убиствима и тако даље… И, ми то савршено добро знамо”, рекао је Додик.

Нико, каже, не треба да “сумња у наше уверење да је Република Српска трајна, недодирљива и да више него икада разумемо да је она данас израз наше воље и да зависи од нас самих”.

“Ми смо део јединственог српског народа, где год се он налазио. Ми нисмо никакви босански Срби и ако хоће неко да нас увреди овде онда нас тако може назвати, једнако, као и кад дођем у Београд кад ме неко пита: ‘Шта има у Босни‘, то ми је увреда. Ја долазим из Републике Српске и овде представљам овај народ који је поносан што припада јединственом српском народу и ми живимо јединствен идентитет”, истакао је српски члан председништва РС.

Поновио је да је РС у Босни и Херцеговини зато што мора, а не зато што хоће.

Када је реч о Дану Републике Српске 9. јануару, Додик каже да је то само део укупних оспоравања саме Републике Српске. “Оспорен је зато што је 9. јануар постао идентитетски моменат за Републику Српску. Споран је зато што је Република Српска настала у тренутку када није било оружаних сукоба на простору БиХ, што је настала као израз политичке воље српског народа и они су хтели да темеље Републике Српске доведу у питање, јер онда доводите у питање све оно што се десило након тога”, истао је Додик.

Срби, каже, остају при чињеници да је њихов Дан Републике 9. јануар. “Ми ћемо га славити са нашим пријатељима који то хоће и који нам дају подршку. Нама је важније да ту буду кинески, руски амбасадор, да буду представници власти из Србије и то је оно што нама треба”, каже Додик.

“Ђукановић се прерачунао”

О ситуацији у Црној Гори, после усвајања Закона о слободи вероисповести, није желео да говори као члан Председништва БиХ, већ као припадник српског народа.

“Овај народ сматра да је терорисање Срба у Црној Гори дошло до зида, да је, напросто, игнорисање српских националних обележја у Црној Гори и српског националног права до те мере отишло и ескалирало да Срби морају да се окупе, и ја подржавам наше људе у Црној Гори”, каже Додик.

Сматра да се Мило Ђукановић “прерачунао” те да ће усвајање закона само хомогенизовати Србе око тог питања. “Исто тако, без икаквих оклевања, подржаћемо политичке напоре српске заједнице у Црној Гори да се избори за свој политички статус, да буде део тог укупног система и друштва, да не може нико да их игнорише, у смислу да их нема тамо. Само зато што су Срби нема их у јавном сектору, нема их на пословима које други лако добијају”, сматра Додик.

Црногорце оцењује као “препотентне, који мисле да су најпаметнији и да све најбоље знају”.

“Ја не доводим у питање њихову државност те врсте, али доводим у питање положај Срба у Црној Гори. Он је катастрофалан. Многе људе из Црне Горе срећем, из тог разлога већ седам, осам година не идем у Црну Гору. Био сам само једном и то у околини Никшића на освештавању једног храма”, каже Додик.

О избору Зорана Милановића

Коментаришући избор Зорана Милановића за новог председника Хрватске Милорад Додик је рекао да је то воља гласача у Хрватској.

Сматра да Милановић није много учинио за Србе током свог премијерског мандата.

“Ја не могу да утичем на то ко ће бити у Хрватској, кога ће они бирати. Изабрали су свог председника легитимно. Ако буде имао негативан однос према Србима било где – ја ћу се томе супротставити”, каже српских члан Председништва БиХ.

Највећи успех у 2020.

Својим највећим успехом у 2020. Милорад Додик би сматрао још веће приближавање Републике Српске Србији.

“У томе нас не може нико зауставити, ако ми само себе не зауставимо. И то неће ићи ни на чију штету…”, каже Додик.

Подели на: